Eslövs kommun logotyp

Medborgarhuset

Medborgarhuset i Eslöv

1947 utlystes en arkitekttävling som gällde ett nytt Medborgarhus i Eslöv. Hans Asplund, då nyutexaminerad arkitekt vann med sitt bidrag ”Diagonal balans” - ett hus i sen funktionalistisk stil inrymmande samlingssalar, teatersalong, restaurang och ett litet museum.

Byggnaden består av tre distinkt åtskilda delar: den liggande foajén, den stående högdelen med kontor samt en bågformad del med samlingssalar. Det skulle dock dröja ett decennium innan byggnaden kunde invigas. Hans Asplund har själv designat inredningsdetaljerna i Medborgarhuset, från lampor och lampetter till askfat, lås och dörrhandtag. Hans Asplund levde mellan 1921 och 1994 och var son till legendariske Gunnar Asplund, mannen som bland annat skapade Stockholms Stadsbibliotek och Lagerhuset i Eslöv.

Under arkitekturåret 2001 blev Medborgarhuset framröstat som den mest omtyckta byggnaden, byggd efter 1950, i den regionala delfinalen av ” Tyck om hus”. I mars 2001 blev Medborgarhuset byggnadsminneförklarat. Samma år beslöt kommunstyrelsen att Medborgarhuset skulle renoveras. Alla förändringar är gjorda med tillstånd av länsstyrelsen och under inseende av en antikvarisk sakkunnig. Renoveringen har kostat ca 20 miljoner och över 200 hantverkare har varit med i projektet.

Medborgarhuset i Eslöv

Diplom till Medborgarhuset av EU:s kulturarvsorganisation

2007 belönades Medborgarhuset i Eslöv med tredjepris - diplom, av EU:s kulturarvsorganisation Europa Nostralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Motiveringen löd: "För en kvalificerad restaurering och förnyelse av ett enastående exempel på modern arkitektur i medborgarnas tjänst".

TV-program om Medborgarhuset i Eslöv

Med anledning av Europa Nostras utmärkelse inleddes TV-programmet "Sverige! Kulturliv i hela landet" 6 maj 2007 med ett ca 10 minuter långt inslag från och om Medborgarhuset i Eslöv.

Kontakta oss

Medborgarhuset
Södergatan 29
241 34  Eslöv

0413-629 88

Länkar

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler