Eslövs kommun logotyp

Lagerhuset

För att säkra tillgången på spannmål byggdes det under första världskriget nio stycken lagerhus i trä i Eskilstuna, Eslöv, Hallsberg, Linköping, Roma, Tomelilla, Vara, Åstorp och i Östra Klagstorp. Carl Forsell och Erik Hubendick ansvarade för byggnadernas träkonstruktion. Exteriören formgavs av Gunnar Asplund. I dag finns det tre stycken lagerhus bevarade. Inget av dem används för sitt ursprungliga syfte och lagerhuset i Eslöv är det enda som är ombyggt till bostäder.

Lagerhuset i Eslöv stod färdigt 1918. Fram till början av 1980-talet användes huset som spannmålsmagasin. 1984 köpte Eslövs kommun Lagerhuset och huset fick stå och förfalla. Under många år var lagerhuset rivningshotat med det fanns ett starkt intresse av att rädda Lagerhuset för framtiden. 2006 sålde Eslövs kommun Lagerhuset till Byggföretaget Midroc Property Development som byggde om Lagerhuset till bostäder. 2008 var Lagerhuset inflyttningsklart.

Lagerhuset i Eslöv är i dag omvandlats från historiskt lagerhus för spannmål till Sveriges högsta bostadshus i trä med sina tio våningar.  

Lagerhuset ligger på Järnvägsgatan i Eslöv.

Lagerhuset

Lagerhuset

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler