Eslövs kommun logotyp

Ungdomstjänst

Ungdomstjänst är en påföljd (ett straff) som ungdomar mellan 15-21 år kan bli dömd till i Tingsrätten enligt Lagen om unga lagöverträdare (LuL).länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster Den som är över 18 år får dock endast dömas till ungdomstjänst om det finns särskilda skäl för det. Beroende på brottets art kan man bli dömd till mellan 20-150 timmar. I ungdomstjänst ingår att utföra ett oavlönat arbete på en arbetsplats och att i vissa fall delta i samtal. Ungdomstjänst kan även dömas ut tillsammans med en mindre del ungdomsvård (dvs att ungdomen har insatser från socialtjänsten).
 
För att dömas till ungdomstjänst krävs samtycke från ungdomen. Samtycket innebär att ungdomen säger ja till att ta ansvar för och följa innehållet i ungdomstjänsten. Socialtjänsten gör en lämplighetsbedömning innan straffet utdöms, utifrån ungdomens livssituation men också utifrån attityden till ungdomstjänst och dess innehåll. Lämplighetsbedömningen begärs in av Åklagarmyndigheten och ges antingen i form av ett förhandsbesked eller ett yttrande.
 
I Eslövs kommun är det Förebyggande enheten som placerar och följer upp ungdomstjänsten.
 

Arbetsplatsen

Vi har ett samarbete med olika kommunala och icke-kommunala arbetsplatser och föreningar som tar emot ungdomstjänster. Ungdomen kan inte själv välja arbetsplats, men en matchning görs utifrån ungdomen, arbetsplatsen samt antalet timmar som ska göras.
På alla arbetsplatser finns en handledare som tar ansvar för ungdomen. Han/hon är socialtjänstens kontaktperson vid närvarokontroll och uppföljningar.
 

Samtal

Ungdomstjänst är en påföljd som innehåller mestadels oavlönat arbete, men kan även innehålla en mindre del samtal. I strukturerade samtal får ungdomen diskutera konsekvenser av brottet och får möjlighet att reflektera över sin livssituation.
 

Vad händer om man missköter sin ungdomstjänst?

Ungdomstjänst är en påföljd som tilldömas en ungdom i Tingsrätten. Det är därför inte ett erbjudande eller en insats från socialtjänsten. Däremot är det som beskrivet ovan socialtjänsten som verkställer påföljden. En ungdom som missköter sin ungdomstjänst blir därmed återrapporterad till åklagaren som vidtar juridiska åtgärder.

Sidan uppdaterad: 2018-02-12

Kontakta oss

Socialsekreterare vid polisen/fältsekreterare

Johanna Cragnell
072-736 10 16

Fältsekreterare

Du når fältarna på telefon:
073-421 42 38

Beröm/klagomål

Lämna dina synpunkter till osslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mera läsning

Åklagarmyndigheten

Ungdomar och brott.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Tingsrätten

LuLlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler