Eslövs kommun logotyp

Parboende

Parboende som boendeform gör det möjligt att som par kunna fortsätta bo tillsammans även om endast ena parten har behov av mer omfattande omsorg än vad som kan tillgodoses i det egna hemmet. Insatsen är frivillig och förutsätter att båda parter vill fortsätta bo tillsammans.

I Eslöv finns parboendet Vårlöken. Här finns 23 lägenheter i närheten av Trollsjöparken, Solhällans vård- och omsorgsboende och Tåbelunds vårdcentral. Busshållsplats finns utanför vårdcentralen. Lägenheterna är fördelade på tre våningar. Mellan Vårlöken och Solhällan finns det en stor trädgård med damm och promenadgångar.

Villkor i hyresavtalet

När det gäller parboende finns villkor i hyresavtalet som säger att om personen som är biståndsberättigad avlider sägs den medboende upp om hon eller han inte har beslut på insatser. Lägenheten måste lämnas inom tre månader då behovet av parboendet inte längre finns.

Medboende utan beslut

Om den medboende inte har ansökt om eller beviljats några biståndsinsatser för egen del har han eller hon inte rätt till sådana insatser i parboendet och omfattas inte av avgiftsreglerna i socialtjänstlagen.

På Vårlöken finns en gemensam tvättstuga som den medboende kan använda. Lägenheten är utrustad med kök. Om det uppkommer ett behov av biståndsinsatser hos den medboende sker det genom hemtjänstinsatser och eller hemsjukvårdsinsatser.

Vad säger lagen?

Riksdagen beslutade i september 2012 om ändring i socialtjänstlagen (SoL)länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster vilken innebär att det i skälig levnadsnivå ingår att kunna sammanbo med make eller sambo när den ena av makarna/motsvarande beviljas bistånd i form av vård- och omsorgboende.

KONTAKTA OSS

Kontaktcenter

måndag–fredag
08.00–16.30

Eslövs stadshus, besöksadress Gröna torg 2

0413–620 00
kommunen@eslov.se

Journummer till olika verksamheter när Kontaktcenter är stängt.

Beröm/klagomål

Lämna dina synpunkter till osslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mera läsning

Vårlökens parboendePDF (pdf, 1.1 MB)

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler