Eslövs kommun logotyp
Lagbok

Lagstiftning

I dag är i stort sett all lagstiftning om livsmedel gemensam inom hela EU. Lagstiftningen är komplex men ändå tydlig. Det vill säga att ansvaret är hos livsmedelsföretagaren när livsmedel släpps ut på marknaden. Den offentliga myndighetskontrollen ska kontrollera att företagaren kontrollerar sig själva, det vill säga att egenkontroll finns. Livsmedlen ska vara säkra och konsumenten får inte bli lurad eller vilseledd.

Nya regler för märkning av livsmedel

Från och med den 13 december 2014 gäller nya regler för hur livsmedel ska märkas. I den nya reglerna ska ingredienser som kan framkalla allergi eller intolerans framhävas tydligare till exempel genom fet eller kursiv stil. I livsmedel som innehåller vegetabiliska oljor och fetter måste det framgå vilken råvara fettet kommer ifrån, som palmolja eller rapsolja. På energidrycker måste det finnas en varning om att de inte är lämpliga för barn, gravida och ammande. Dessutom har Sverige drivit på att texten på förpackningar måste bli lättare att läsa, därför kräver de nya reglerna att ett litet x ska vara minst 1.2 mm högt (0.99 mm på små förpackningar).

Vissa regeländringar kommer att genomföras senare, från 1 april 2015 måste kött från gris, get, får och fjäderfä märkas med ursprungsland.  Nuvarande lagstiftning kräver bara ursprungsmärkning på nötkött.

Från 13 december 2016 blir det också, med några få undantag, obligatoriskt med näringsdeklaration på alla färdigförpackade livsmedel. Näringsdeklarationen beskriver hur mycket energi och näringsämnen ett livsmedel innehåller.

KONTAKT

Linda Nilsson

linda.nilsson8@eslov.se
0413-620 39

Natasa Curic
natasa.curic@eslov.se
0413-623 36

MER LÄSNING

Mer om lagstiftning går att läsa på
Livsmedelverkets hemsida, lagstiftninglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler