Eslövs kommun logotyp

Earth Hour 24 mars 2018 - tillsammans för klimatet

Lördag 24 mars 2018 är det dags för Earth Hour igen - väldens största miljömanifestation. Earth Hour är en timme på jorden - klotet runt - då vi har chansen att visa att vi bryr oss om planeten. Senast slog Earth Hour nytt globalt rekord med 187 länder som deltog. I Sverige deltog hela 85 procent av kommunerna.

Vi måste lämna olja, gas och kol bakom oss och ställa om till en klimatsmart värld helt baserad på hållbar, förnybar energi.

Läs mer på www.wwf.se/earthhour

Så här gör vi i Eslöv i år

De senaste årens fackeltåg och event just på kvällen den 24 mars byts i år ut mot tipsfrågor om mat, klimat och energi i matsalarna på kommunens skolor. Elever och lärare får tillfälle att diskutera kring frågorna och svaren. Här kan du själv testa vad du kan.

Ett av Earth Hour 2018:s tema är: Biffen
Liselotte Olsson och Marcus Haegermark jobbar som måltidsutvecklare i Eslövs kommun. De berättar vad Eslövs kommun gör i matsalarna för att försöka bidra till hållbarhet och att minska klimatpåverkan.

- Vi ökar de vegetariska rätternas serveringstillfällen. Färskt kött och fågel har svenskt ursprung för att undvika långa transporter. Fisken är MSC-certifierad. All frukt, grönt, potatis och ägg är ekologiska.

Vi vill bidra till hälsosamma kostvanor och god hälsa genom bland annat en inspirerande salladsbuffé varje dag. I förskolan finns numera ”Förrättsgrönsak”. Det innebär att bekanta sig med och provsmaka olika sorters grönsaker/rotfrukter innan lunchserveringen.

Vi arbetar aktivt med matsvinn genom mätningar av kökssvinn och serveringssvinn. Ett delmål är att minska matsvinnet med 5 gram/portion. Det ska utvärderas i oktober i år. Dessutom deltar ett produktionskök i ett externt projekt, ”Översta steget”, som handlar om att minska mängden avfall i kommunala verksamheter. 

Genom att köpa närproducerat, ekologiskt och svenskt så har vi koll på var maten kommer ifrån, odlats, vuxit upp eller producerats. Certifierade och miljömärkta livsmedel bidrar varken till dålig djurhållning eller att skog och mark skövlas i onödan.

Mål för ekologisk inköpsnivå under 2017 var att mer än 50 %, vilket uppnåddes och överträffades. Så nu är målet för 2018 är minst 60 %.

När vi planerar matsedeln tar vi hänsyn till allt ovanstående tillsammans med tema kring traditioner, högtider och länder. De nordiska näringsrekommendationerna, NNR, ligger till grund för Livsmedelsverkets riktlinjer och rekommendationer som är underlag till den offentliga måltiden.

 

Earth Hour 2018 infaller lördag 24 mars klockan 20.30-21.30 lokal tid, världen över. Då är det dags att släcka!

Så kan du delta i Earth Hour - tips och inspiration
För många människor har Earth Hour blivit en högtidlig stund som efterlängtas av såväl stora som små. Det finns många sätt att engagera sig för klimatet och göra kvällen extra mysig, rolig och minnesvärd.

Lördagen den 24 mars klockan 20.30-21.30 släcker vi ner ljuset och annat som drar onödig energi. Tänd ett par stearinljus och lägg telefon eller platta ifrån dig. Stäng tv:n. Varför inte passa på att samtala med familj eller vänner om just energifrågor, hur klimatet påverkas och annat som berör oss alla och som är viktiga frågor under Eath Hour. Eller gör energiquizet som högstadie- och gymnasieeleverna fick göra.

Sidan uppdaterad: 2018-03-09

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler