Eslövs kommun logotyp

Felix 1939-1949

Årtal

Händelse

19391 januari börjar Herbert Felix sitt arbete i Eslöv. Konservfabriken inrättas i Salubrinfabrikens källarlokaler och Herbert bosätter sig på Norregatan.
  
 Herbert lyckas skaffa gurkfrö från Tjeckoslovakien och startar kontraktsodling av gurkor med lantbrukarna kring Eslöv. Trots en blöt och kall försommar uppgår skörden till 60 ton och nettovinsten för gurkavdelningen till 16 200 kronor. En del gurkor är för stora för att lägga på burk. Gurkorna skivas istället och en av många Felixsuccéer, smörgåsgurka, ser dagens ljus.
  
1940Årets produktion av gurkinläggningar uppgår till 200 ton, en ökning med 250%. Källarlokalerna på Salubrinfabriken räcker inte längre till och tillverkningen flyttar till Västra Sallerups nedlagda mejeri vid Kanalgatan-Västergatan. Samma år bildas P Håkanssons Konserver AB.
  
1941P Håkanssons Konserver AB köper Saftstationen (lades ner 1938) på Ellingevägen av Sockerbolaget. Varumärket Felix, inklusive den glada katten, introduceras bredvid P Håkanssons Konserver AB.
  
 Under ransoneringens tid blir den inhemska fruktodlingen ett viktigt inslag i livsmedelsförsörjningen. Med tåg skickar privatpersoner runt om i landet bär och frukt till Eslöv och 75% av Felix produktion består nu av äppelmos, sylt och saft.
  
1942Herbert får leveranskontrakt på 650 ton äppelmos och apelsinmarmelad till svenska armén. Herberts titel ändras till disponent.
  
 Kerstin flyttar till Stockholm för att arbeta på den antinazistiska tidningen ”Trots allt”. Skåne är under andra världskriget ett nazistfäste vilket även Herbert känner av i Eslöv. Makarna Ester och Ivar MG Sandberg är dock liberaler och övertygade antinazister.
  
 Herbert Felix anmäler sig för krigstjänst till de exiltjeckiska myndigheterna i London och bolagsstyrelsen beviljar honom tjänstledighet i den händelse han skulle bli inkallad. Samma år tar styrelsen en livförsäkring på 100 000 kronor på Herberts liv.
  
1943I ett detaljerat dokument på 47 tätskrivna sidor, ”Herbert Felix testamente”, nedtecknar Herbert allt han lärt sig om grönsaker, frukt och bär.
  
 10 mars flyger Herbert från Bromma till en allierad bas i Skottland. Kerstin blir försäljningschef och Yngve Rosenqvist blir tf disponent.
  
 Herbert skickar en julhälsning till fabriken och ber samtidigt om månadsavslutet.
  
1944I september skickas den tjeckiska brigaden, där Herbert ingår, till Frankrike. En hälsning från Herbert trycks i firmans interna informationsblad.
  
194529 maj kommer Herbert till Theresienstadt men möts av beskedet att hans mor, far och bror skickats till Auschwitz i september 1944. Han tvingas inse att möjligheten att finna familjen i livet är obefintligt.
  
 30 juni kommer Herbert till ett läger där barndomsvännen Fritz Buchberger sitter inspärrad. Herbert lyckas få ut Fritz ur lägret och flyttar honom till sin amerikanska förläggning. Med Kerstins hjälp får Fritz följa med bussarna till ett uppsamlingsläger i Hamburg. Fritz får sedan inresetillstånd till Sverige, undertecknat av Folke Bernadotte, och titulerades i sitt första främlingspass som konservfabriksarbetare.
  
 15 september kommer Herbert tillbaka till Eslöv. Vid fabriksgrindarna möts han av personalen samt lokala dignitärer. De svenska, tjeckiska och brittiska flaggorna är hissade. Herbert vill genast inspektera anläggningen. Under rundvandringen reagerar han på gurkresterna som skall slängas och börjar fundera på om det finns något sätt att ta tillvara dem. Den första idén till det som senare skulle bli en av företagets mest kända produkter, den hackade Bostongurkan, är född.
  
 Herbert lever nu ensam eftersom förhållandet mellan honom och Kerstin svalnat under kriget. Paret förblir dock vänner livet ut.
  
1946Herbert återfår de under kriget beslagtagna fabriksbyggnaderna i Znojmo. Han säljer byggnaderna och klipper därmed alla band med sitt forna hemland. Samma år blir Herbert svensk medborgare. Dock kör han under flera år det tjeckiska bilmärket Tatraplan. Senare går han över till brittiska Rover och därefter till svenska Volvo. Under hela sitt liv vägrar han dock att sätta sig i tysktillverkade Mercedes!
  
1947Tillsammans köper Herbert och Ivar MG aktiemajoriteten i Doktor P Håkanssons stiftelse. Herbert finansierar sitt köp med pengarna från försäljningen av fabriksbyggnaderna i Znojmo. Herbert blev VD och Ivar MG styrelseordförande.
  
1948Herbert anställer Sixten Holmquist som utvecklingschef.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler