Eslövs kommun logotyp

Bandet klippt för Örtoftas nya landmärke

Den 70 meter höga byggnaden har redan blivit som ett landmärke i Örtofta. På fredagen invigde Nordic Sugar AB en ny silobyggnad i betong, en investering på närmare 200 miljoner kronor. Kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson och kommunens näringslivsavdelning var på plats i Örtofta.

Utsikten från det 70 meter höga silot i Örtofta som invigdes under fredagen

Utsikten från det 70 meter höga silot i Örtofta som invigdes under fredagen.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson klippte det blågula bandet med fabrikschef Olof Dahlgren, Nordic Sugar AB och Jacob Bennet, ordförande i Betodlarna.

Kommunstyrelsens ordförande Johan Andersson klippte det blågula bandet med fabrikschef Olof Dahlgren, Nordic Sugar AB och Jacob Bennet, ordförande i Betodlarna.

Johan Andersson höll ett av talen i samband med invigningen och klippte också det blågula bandet tillsammans med Olof Dahlgren, fabrikschef på Nordic Sugar AB i Örtofta och Jacob Bennet, ordförande för Betodlarna.

– Det finns mycket livsmedelsproduktion i Eslöv vilket vi alltid har med oss när vi planerar för till exempel nyproduktion av bostäder. Här måste vi värna om den dyrbara åkermarken som vi har i Eslövs kommun, och som är så viktig för just livsmedelsproduktionen, menade Johan Andersson som alltså var på plats i Örtofta tillsammans med näringslivschef Lars Persson och näringslivsstrateg Kosovar Gashi.

Silobyggnaden restes på tre veckor

Bottenplattan till den 70 meter höga silobyggnaden på sockerbrukstomten i Örtofta pålades och gjöts under 2016. Sommaren 2017, på tre veckor, växte så byggnaden på höjden till sina resliga 70 meter.

– Byggnaden ökade 2,5 meter på höjden per dygn, arbetet pågick både dag som natt. I nästa vecka tas byggnaden i bruk och då ska den kunna rymma 80 000 ton socker, förklarade Olof Dahlgren.

147 anställda vid sockerfabriken i Örtofta

2016/2017 producerades cirka 336 000 ton socker vid Nordic Sugar AB i Örtofta. Sockerbruket har 147 anställda. Under den intensiva sockerproduktionskampanjen, som pågår mellan september och januari, arbetar ytterligare 70 personer på sockerbruket.

Förutom Örtofta finns specialsockerfabrik i Arlöv

Nordic Sugar AB är en del av Nordzucker Group som är Europas andra största sockerproducent. Totalt i koncernen tillverkas varje år två miljoner tom socker. Bolaget har totalt 3 200 anställda varav 400 finns i Sverige. Förutom sockerfabriken i Örtofta finns i Sverige ett raffinaderi och en specialsockerfabrik i Arlöv med cirka 155 anställda.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler