Eslövs kommun logotyp

Giftfri förskola

Vårt mål är att minimera exponeringen av kemikalier på våra kommunala förskolor. Eftersom yngre barn är mer känsliga och mer utsatta än äldre barn, är förskolan prioriterad.

En hälsosam förskola handlar om allt från mat och leksaker till städning och lekmaterial. I vårt arbete har vi följt Naturskyddsföreningens 13 punkter för en giftfri förskola.

1. Gallra bland plastleksakerna
Rensa bort mjuka plastleksaker som bollar, badankor, dockor och små plastfigurer. Det som gjort plasten mjuk är ofta ftalater som misstänks kunna störa hormonsystemet. Just den här sortens kemikalier är barn extra känsliga för. Gallra samtidigt ut leksaker som luktar plastigt eller känns lite kladdiga eller hala när du tar i dem.

2. Nobba lek-elektronik
Plocka bort gamla mobiler, uttjänta tangentbord och annan elektronik som hamnat i leksakslådan. Prylar som inte är tillverkade för att vara leksaker har inte lika hårda miljökrav som äkta leksaker och kan därför innehålla mer farliga ämnen. Detta gäller särskilt gammal elektronik.

3. Skippa skumgummi
Undersökningar visar att prylar av skumgummi ofta innehåller bromerade flamskyddsmedel. Rensa bort.

4. Låt barnen gosa giftfritt
Tvätta nyinköpta gosedjur innan de får barnens kärlek. Passa på att tvätta annan nyinköpt textil också.

5. Maxa ekomaten
Ju mer ekologisk mat barnen får desto bättre. Ekomaten innehåller mindre rester från bekämpningsmedel.

6. Skrota konserverna
De flesta metallkonserver har en ytbehandling på insidan som kan släppa det hormonstörande ämnet bisfenol A till maten. Vår undersökning visade att åtta av tio förskolor ger barnen mat från konservburkar. Kartongförpackningar är ett bättre val.

7. Värm utan plast
Att mikra mat i en plastbytta går snabbt. Men när plasten värms upp kan skadliga kemikalier släppa och hamna i maten. Undvik det genom att värma maten i en porslinsskål. Eller värm i rostfri kastrull och servera på porslin. Förvara också maten i annat än plastkärl.

8. Handskas rätt med maten
Undvik plasthandskar av vinyl. Undersökningar visar att de flesta av dessa handskar innehåller höga halter hormonstörande ämnen som kan överföras till maten och barnen. Om personalen behöver använda handskar är andra material, som till exempel nitril, bättre.

9. Byt blöja utan skumma kemikalier
Kolla om skötbord innehåller skumgummi eller har överdrag av PVC-plast. Byt ut om möjligheten finns. Om personalen använder handskar är tipset att skippa vinyl även här.

10. Låt barnen slumra sött
Hitta alternativ till sovmadrasser med skumgummi eller PVC-överdrag. Tvätta nyinköpta frottéöverdrag, kuddar, filtar och lakan.

11. Superviktig städning
Städningen på förskolan är viktig eftersom många av miljögifterna samlas i dammet där barnen leker. Särskilt de minsta barnen får i sig miljögifter via dammet. Dammtorkning och moppning av golven några gånger i veckan är bra. Det ska göras när barnen inte är i lokalerna eftersom dammet rörs runt i luften under städningen. Ett snabbt korsdrag när man städar är heller inte fel.

12. Heja på handtvätt
Damm fastnar på barnens händer. Därför är det viktigt att låta barnen tvätta händerna ofta. Eftersom barn gillar att stoppa händerna i munnen är handtvätt ett effektivt sätt att minska till exempel flamskyddsmedel i kroppen, visar studier.

13. Peppa parfymfritt
Barn bör undvika doftande produkter eftersom det kan framkalla allergier. Miljömärkta och parfymfria städprodukter, tvål och tvättmedel är bäst. Doftspray är tabu.

Måltid

 • Maten som serveras i förskolan var 2014 33 % ekologisk, cirka 85 % av mejeriprodukterna är ekologiska. Morötter, vitkål, bananer, ägg, nötfärs är alltid ekologiska. Eslövs kommun har en målsättning att 25 % av livsmedeln ska vara ekologisk.
 • Allt kött som serveras är från Skåne, all wiener- och falukorv är gjord av svensk råvara.
 • All vildfångad fisk som serveras har märkningen MSC, vilket innebär att fisken kommer från hållbara fiskbestånd.
 • Grönsaker köps efter säsong i så stor utsträckning som möjligt, vilket innebär ökad mängd närproducerade grönsaker.
 • Konservburkar undviks för att minimera risken för intag av Bisfenol A.
 • Vid upphandling ställs krav för att minska mängden tillsatser i maten.
 • Alla livsmedel som serveras är fria från nötter, mandel och sesamfrö.
 • Alla kök har godkända egenkontrollprogram, utbildning i hygien hålls årligen för all kökspersonal. Årligen genomförs kvalitetsinventering på alla mottagningskök där kvaliteten och egenkontroll kontrolleras.

Städning och hygien

 • Varuinformationsblad finns för de produkter som används. Produkterna ska inte innehålla onödiga färg- och parfymämne.
 • Vid städning räcker det oftast med vatten, men vid speciella behov används neutrala miljömärkta och anpassade rengöringsmedel.
 • Moppar och torkduksmaterial består av mikrofiber/syntetmaterial för att få bra smutsuppsamling och lätt städmetod. Vi använder i första hand torrmetoder baserad på statisk elektricitet eller mikroduk/mopp fuktad med vatten.

Viktiga symboler

Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning av produkter och tjänster. För kemiska produkter ställs strikta krav på till exempel parfymer och produkter som riktar sig till barn ska vara helt parfymfria.

Svanen

Svanen är Nordens officiella miljömärkning och tar hänsyn till produkters miljöbelastning under hela livscykeln, det vill säga från råvara till avfall och återvinning.

EU Ecolabel

EU Ecolabel (EU-blomman) är EU:s officiella miljömärkning med gemensamma kriterier för alla EU-länder. EU Ecolabels krav fungerar på samma sätt som Svanen.

KRAV verkar för ekologisk produktion av livsmedel. KRAV-märkta livsmedel har odlats utan kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och GMO och innehåller endast naturliga tillsatser. Märkningen står också för god djuromsorg, socialt ansvar och ett hållbart klimat.

Detta är EU:s märke för ekologiska produkter. För att få använda märkningen krävs bland annat att produkten innehåller minst 95 procent ekologiska ingredienser och att produktionen är kontrollerad av ett godkänt kontrollorgan.

Denna symbol finns på produkter som är godkända att komma i kontakt med livsmedel.

Symbolen av en mikrovågsugn finns på produkter som klarar uppvärmning i mikrovågsugn.

Kontakta oss

Avdelningschef förskoleverksamheten
Ann-Marie Mattsson
0413-628 13

Mera läsning

Öppen förskola

Familjens hus Tåbelund

När ditt barn blir sjukt!
Broschyren är framtagen av Smittskydd Skåne i sam-arbete med Barnhälsovårds-enheterna i Helsingborg, Kristianstad, Lund och Malmö.
7:e upplagan, 2012

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler