Eslövs kommun logotyp

Frågor och svar om parkeringsavgifter

Här har vi samlat de vanligaste frågorna om parkeringsavgifterna i Eslöv med svar.

Varför ska parkeringsavgift införas?

SVAR:
Bakom beslutet ligger bland annat kommunens strategi att förtäta staden, det vill säga att hellre bygga på tillgängliga ytor i staden, än att ta den värdefulla åkermarken i anspråk. Det för med sig att öppna ytor, som parkeringsplatser, i stället blir bebyggda. Samtidigt ökar biltrafiken i staden. För att ordna parkeringsfrågan krävs då åtgärder. Genom att införa parkeringsavgift kan dels efterfrågan på parkeringsplatser regleras och även tiden för hur parkeringsplatserna används. Det skapas ett attraktivare och mer miljövänligt centrum, med rätt bil på rätt plats.

När börjar parkeringsavgifterna gälla?

SVAR:
Avgifterna börjar gälla den 27 november. Befintlig skyltning gäller. Bästa rådet är att hålla koll på skyltarna vid parkeringsplatsen och följa informationen på skyltarna!

Vilka betalningsmöjligheter kommer att finnas?

SVAR:
Parkeringsavgiften kan betalas på fyra olika sätt. Det kommer att finnas en app (Parkster), där man kan registrera sig både som privatkund och företagskund. Det kommer även att finnas möjlighet att betala med kort i parkeringsautomater, samt att ringa eller skicka ett sms till ett telefonnummer för att betala avgiften. Läs mer om hur man betalar här och via Parkster på www.parkster.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Var kommer parkeringsautomaterna att placeras?

SVAR:
De kommer att finnas vid Medborgarhusets parkering, korsningen Kanalgatan/Malmgatan, Föreningstorget och Badhusparken. Se de gröna prickarna på kartan nedan.

Vad kommer det att kosta?

SVAR:
Zon 1: Den beslutade avgiften är satt till 10 kronor per timme, men tas idag inte ut. All parkering har för tillfället tidsbegränsning 10-30 minuter och är därför avgiftsfri.
Zon 2: 7 kronor per timme. För 24-timmars-parkering kan även dygnsbiljett samt månadsbiljett köpas. Dygnsbiljett kostar 28 kronor och månadsbiljett 350 kronor.

TAXA RÖD gäller för 2-timmars-parkeringar (upp till 2 tim). Pris: 7 kronor per timme på vardagar, klockan 9-18. Därefter avgiftsfritt.
TAXA GUL gäller för 4-timmars-parkeringar (upp till 4 tim). Pris: 7 kronor per timme, dygnet runt.
TAXA GRÖN gäller för 24-timmars-parkeringar (upp till 24 tim). Pris: 7 kronor per timme, dygnet runt.
Läs mer om avgifter och betalning här.

Länk till parkeringskarta. Klicka här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kan man köpa dygnsbiljett och månadsbiljett för alla parkeringsplatser?

SVAR:
Nej. Dygns- och månadsbiljetter kan endast köpas till parkeringar där det är tillåtet att parkera i 24 timmar.

Om man köper månadskort, garanteras man då en parkeringsplats?

SVAR:
Nej. Månadsbiljett köpes utan platsgaranti, liksom det inte finns garanti för en parkeringsplats där parkeringen är avgiftsfri.

Kan man köpa månadskort innan den 27 november?

SVAR:
Nej. Månadskort kan köpas först den 27 november. Då öppnar parkeringsautomaterna samt Parkster. Om man vill köpa biljett genom Parkster kan man förbereda sig redan nu och ladda ner Parksters app. Vid frågor om appen, kontakta Parksters kundtjänst på 0775 – 33 30 30 eller www.parkster.se.

När gäller P-skivan?

SVAR:
I samband med att parkeringsavgifterna införs kommer P-skivan inte längre att behövas.

Ska vi inte längre använda P-skiva där parkeringstiden endast är 10 eller 30 minuter och ingen avgift?

SVAR:
Nej, de tidsbegränsade parkeringsplatserna bevakas på annat vis. Det gäller både vid korttidsparkeringarna (10-30 minuter) och de med längre tidsbegränsning.

Betalar man bara för den tid man parkerat? Om man har betalt för 3 timmar men bara står där 1 timme får man åter resterande pengar?

SVAR:
Ja, det stämmer, man betalar endast för den tid bilen står parkerad. I både appen och automat kan man få pengarna tillbaka. I appen drar man i ett reglage för tid i förväg, eller startar och avslutar man parkeringen i realtid. I automat sätter man in det kort man använt för att betala parkeringen om man kommer tillbaka tidigare än man tidigare angett.

Hur och var debiteras kostnaden om man betalar via Parkster?

SVAR:
Man väljer själv vilket betalsätt man vill använda på Mina
sidor på www.parkster.se  - automatisk kortdebitering, faktura mejlad till dig eller skickad via post (25kr fakturaavgift). Om parkeringsavgifterna inte uppgår till 25 kr den 14e i månaden skjuts debiteringen upp. Detta görs max 2 gånger, därefter sker debitering oavsett belopp. Parkerar man för väldigt stora summor kan debitering ske oftare.

Jag klarar inte ut tekniken. Vem kan hjälpa mig?

SVAR:
IT-guiderna på Biblioteket i Eslöv hjälper till. De finns tillgängliga på lördagar klockan 11-14.

Kommer det att kosta pengar att parkera bilen på Coops och Icas parkeringar?

SVAR:
Nej, parkeringsavgifterna införs endast på de kommunala parkeringsplatserna inom området. Klicka här för att se på kartan.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Behöver man betala biljett för släp om man betalt för bilen? Eller räcker det med en biljett? Släpet är kopplat till bilen.

SVAR:
Ja, eftersom släpet tar upp en egen parkeringsplats, som annars skulle kunna användas av ett annat fordon, behövs en egen biljett/betalning för släpet. Man anger släpets registreringsnummer vid betalning.

Vad gäller för parkering av motorcykel, MC?

SVAR:
Parkeringsavgift gäller för alla registrerade fordon, alltså även för motorcykel, MC. Det finns idag en plats på Kanalgatan och 3 platser vid pendlarparkeringen intill Ica på östra sidan av stationen. Det är även tillåtet för MC att parkera på ”vanliga” parkeringsplatser mot avgift. De ”vanliga” parkeringsplatserna är inte styrda till något specifikt fordon. Dock måste parkering ske inom ruta med alla hjulpar.

Gäller avgiften för rörelshindrade?

SVAR:
Avgiften behöver inte erläggas av rörelsehindrad med parkeringstillstånd enligt 13 kap. 8 § trafikförordningen (1998: 1276) eller utländskt parkeringstillstånd som ger samma rätt att parkera.

Förändras tidsbegränsningen för parkering för rörelsehindrade?

SVAR:
Nej, tidsbegränsningen förändras inte.

Sidan uppdaterad: 2017-11-17

KONTAKTA OSS

Kontaktcenter

måndag–fredag
08.00–16.30

Eslövs stadshus, besöksadress Gröna torg 2

0413–620 00
kommunen@eslov.se

Journummer till olika verksamheter när Kontaktcenter är stängt.

Beröm/klagomål

Lämna dina synpunkter till osslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler