Eslövs kommun logotyp

Starta ett livsmedelsföretag

Beroende på vilken typ av verksamhet du tänker starta krävs det antingen en registrering eller ett godkännande. Blanketter för anmälan hittar här. Anmälan skall göras senast 10 dagar innan du startar din verksamhet.

När din verksamhet är igång är det viktigt att man har kontroll över riskerna. En riskklassning av verksamheten kommer ske i samband med att verksamheten startar för att beräkna den kontrolltid som verksamheten skall få. I riskklassningen tas det hänsyn till verksamhetens art, omfattning och erfarenhet samt om verksamheten är inriktad på utbud till känsliga grupper (t.ex. barn under 5 år i förskola, för äldreboende och risk med livsmedelsallergier). Utöver dessa tre parametrar beror kontrolltiden även på om verksamheten har egen märkning/presentation av livsmedel (t.ex en meny eller utformning av etiketter till livsmedelsprodukter).

Till detta kommer sedan en erfarenhetsklassning (A,B eller C). Alla verksamheter börjar alltid i B, beroende på att miljöavdelningen inte har någon erfarenhet av den nya livsmedelsverksamheten. Livsmedelskontrollen av verksamheten sker sedan beroende på det totala antal timmar som  riskklassningen resulterar i. Verksamheten kan senare få kontrolltiden reducerad (genom att hamna i A) eller utökad kontrolltid (genom att hamna i C) beroende på resultatet av miljöavdelningens utförda livsmedelskontroller.

Det viktigaste för dig som driver ett livsmedelsföretag är att känna till riskerna och hantera dessa på ett bra sätt med just den verksamheten som ni bedriver. Vi har samlat några broschyrer från livsmedelsverksamheter här till höger. Du kan även hitta mer information om att starta eget genom att gå i på Livsmedelsverkets hemsida.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler