Eslövs kommun logotyp

Priser och stipendier

Kultur- och fritidsnämnden delar varje år ut sex priser för förtjänstfulla insatser: kulturpris, idrottspris, ungdomspris, ungdomsledarpris, jämställdhetspris och pris för årets eldsjäl samt två stipendier för ungdomars talangutveckling: idrottsstipendium och kulturstipendium.

Sista dag för ansökan/nominering för 2017 är fredagen den 22 november.

I vänsterspalten hittar du mer information om de olika priserna och stipendierna.

Här kan du ansöka och nomineralänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

2016 års priser och stipendier

Idrottsstipendium 2016: Elin Glimberg

Elin Glimberg är en 14-årig tjej från Löberöd som rider och tävlar i hoppning på nationell och internationell nivå och som vill använda stipendiet till att träna, utveckla och utbilda kommande unghästar.

Kulturstipendium 2016: Vendela Nilsson

Vendela Nilsson har spelat piano i tio år och har egna pianoelever i Löberöd, Harlösa och Hurva. Hon vill använda stipendiet till att delta i masterclasses och konserter i Moskva.

Ungdomspris 2016: Dardan Berisha

Dardan Berisha är en driven och innovativ IDEON-företagare inom systemutveckling och IT, och framgångsrik redan i unga år. Han är en förebild för ungdomar och en utmärkt ambassadör för Eslövs kommun.

Ungdomsledarpris 2016: Henrik Albertsson och Herman Holmquist från Trollenäs IF

Henrik Albertsson och Herman Holmkvist i Trollenäs IF driver föreningens fotbollsskola på egen hand. De har verkligen fått verksamheten att blomma under de tre år som de har bedrivit skolan.

Jämställdhetspris 2016: Eslövs teaterförening

Eslövs teaterförening tilldelas jämställdhetspriset för arbetet med en jämställd scen och för att under året ha gett många berättelser som utmanar könsbundna stereotyper.

Hederspris 2016: Elin Rubensson

Elin Rubensson är professionell fotbollsspelare i Kopparbergs/Göteborgs FC och Sveriges landslag. Hon tilldelas hederspriset för sin fantastiska insats i landslaget då de tog OS-silver sommaren 2016. Elin har visat att Marieholms IS och Stehags AIF är en bra plattform för en lyckad fotbollskarriär.

Idrottspris 2016: EAI bordtennis herrlag

Eslövs allmänna idrottsförenings herrlag i bordtennis har haft framgångar under lång tid men frågan är om inte 2016 är föreningens mest framgångsrika., med bland annat Champions League-final och ännu en SM-vinst.

Kulturpris 2016: Föreningen ARNA i Fågelriket

ARNA har sedan 2011 framgångsrikt satt föreningens ”Artists in Residence” på kartan. Under årens lopp har ca 3000 kulturarbetare från hela världen önskat att komma till vår kommun och Harlösa för att utveckla sina förmågor genom att ta del av vad vår kommun och närliggande kommuner har att erbjuda av natur och kultur.

Årets Eldsjäl 2016: Christer Jönsson

Christer Jönsson från EAI Brottning utses till årets eldsjäl för sin mångåriga insats inom föreningslivet i Eslöv. Han har lagt ner hela sin fritid och själ för att jobba med brottningen på alla nivåer och jobbat aktivt för att nyanlända ungdomar ska komma in i föreningslivet.

 

2015 års priser och stipendier

Årets Eldsjäl 2015: Majvi och Birger Andersson
Majvi och Birger Andersson, doldisarna bakom det Eslövska pingisundret, är båda eldsjälar i ordets rätta bemärkelse. Året om i ur och skur ställer Majvi och Birger upp för EAI Bordtennis, och efter många års ideellt arbete kan de nu konstatera att de varit med och skapat idrottshistoria.

Idrottspris 2015: EAI Bordtennis herrar
Mästarnas mästare. Något bättre sätt att beskriva herrarna i EAI Bordtennis finns inte. Efter att de senaste tio åren helt dominerat svensk bordtennis har man nu även vunnit Europacupen, och därmed fört ut Eslöv i Europa via sporten. Kultur- och fritidsnämnden gratulerar även till framgångarna i Champions League, och ser fram emot kommande matcher med spänning.

Idrottsstipendium 2015: Mattias Jogmark
18-årige Mattias Jogmark siktar högt och skjuter skarpt. Under 2015 har han placerat sig på prispallen i en hel rad tävlingar, både nationellt och internationellt. Han var även uttagen till skytte-EM i Slovenien i juli 2015. Kulturoch fritidsnämnden önskar Mattias lycka till och hoppas att stipendiet ska uppmuntra honom att satsa mot fortsatta framgångar inom skytte.

Kulturpris 2015: Mats Edén
Riksspelman, tonsättare och pedagog — Mats Edén har många strängar på sin fiol. Han har sin grund i den värmländska folkmusiken, men genom att låta korsbefrukta den traditionen med exempelvis jazz, konstmusik och andra folkmusiktraditioner är han en av Sveriges viktigaste aktörer inom genren.

Kulturstipendium 2015: Jack Thell Malmberg.
Sedan sex års ålder har Jack Thell Malmberg satsat på dans. Han har provat olika stilar genom åren, från streetdance till klassisk balett och sedan vidare till modern dans. Idag går han en treårig utbildning inom modern dans, klassisk balett och showjazz. Med detta stipendium vill kultur- och fritidsnämnden uppmuntra Jack till ett framtida yrke som dansare.

Ungdomsledarpris 2015: Pia Löhr
Tack vare Pia Löhr har barn- och ungdomsgymnastiken exploderat i Eslöv. Det som började med gymnastik för barn bland vänner och bekanta har vuxit till en verksamhet som omfattar cirka 120 barn och tiotal ledare. Genom sin insats har Pia bidragit till att bredda idrottslivet i kommunen.

Ungdomspris 2015: Mirjana Krisanovic
"Jag är blind men ser inga hinder", skriver Mirjana Krisanovic. Detta är en bestämd 22-åring som inte låter sin funktionsnedsättning sätta gränser för det hon föresatt sig att göra. Som att delta i Toughest hinderbana och springa en halvmara i Göteborg. 2016 års utmaning är att bestiga det 4984 meter höga berget Tsergo Ri i Himalaya. Mirjana kan inspirera andra ungdomar till oanade prestationer genom att vara ett gott exempel på att ingenting är omöjligt".

2014 års priser och stipendier

Kulturpris: Alexandra von Schwerin
Genom en uppmärksammad utställning på Skarhults slott, har Alexandra von Schwerin satt fokus på en gömd och glömd del av vår historia, kvinnornas roll som makthavare genom århundradena. Alexandra har också genom att öppna upp Skarhults slott och park gjort en bit kulturhistoria tillgänglig för allmänheten.

Idrottspris: EAI Bordtennis Herr- och Damlag
EAI Bordtennis skördar stora framgångar år efter år. Med årets SM-guld har man nu vunnit nio gånger av de tio finaler laget medverkat i. Damlaget vann också guld för andra året i följd efter en spännande final mot Ängby. EAI Bordtennis har en kombination av bra verksamhet, god organisation och en ständig vilja att utveckla föreningen framåt. Det är fantastiska framgångar, som verkligen har satt och sätter Eslöv på idrottskartan i Sverige. Med höstens Europa Champions League-framgångar så har föreningen också satt Eslöv på den europeiska bordtenniskartan.

Ungdomspris: Sandra Olsson
Sandra Olsson 23 år Trollenäs IF, är initiativtagare till fotbollsträning i grundsärskolan på Bredablick höst/vår 2014. Detta har fått en oerhört positiv påverkan på Trollenäs IF:s verksamhet. Sandra håller i knattegruppen på 8-10 deltagare mellan 8 och 12 år. Detta är en ny verksamhet som inte har någon motsvarighet i Skåne och som ger en positiv bild långt utanför Eslövs gränser.

Ungdomsledarpris: Marco Möhle
Årets ungdomsledarpris tilldelas Marco Möhle som är tränare för EAI friidrott. Han är en stor inspirationskälla, och alla ungdomar är lika viktiga för honom. Hos Marco finns alltid tid för skratt i "allvaret". Han brinner för ungdomar i föreningen och ger dem stor glädje. Marco är på plats varje träning 3-4 gånger per vecka året om, och lägger en stor del av sin fritid på ungdomar inom friidrotten.

Kulturstipendium: Elvira Gullberg Nilsson
Elvira är en ambitiös och talangfull tjej, som under åren på kulturskolan utvecklats inom både solosång och kör och musikal. Förutom att hon sjunger och spelar fantastiskt har hon utvecklat sin talang för att skriva egen musik, och hon släppte 2014 en CD-skiva. Hon satsar på ett yrkesliv inom musik med utbildningar inom musikproduktion, inspelningsteknik och "Singer-Songwriter"

Idrottsstipendium: Christian Lövgren
Christian, som bor i Marieholm, har varit aktiv i Trollenäs IF:s fotbollslag för personer med funktionsnedsättning i 10 år. Christian är oerhört träningsflitig och har deltagit i SM vid 6 tillfällen och då presterat så oerhört bra att han nu nominerats och blivit uttagen till Sveriges landslagstrupp till Special Olympics Summer Games i Los Angeles 2015, som kommer att vara världens största idrottsevenemang 2015 med 7000 tävlande från 177 länder. Christian är verkligen en förebild med sin målmedvetenhet och träningsflit.

Årets eldsjäl: Ingrid och Lars Nilsson
Ingrid och Lars har under oerhört många år lagt ner stora delar av sin tid på TFK Nova på Berga idrottsplats. De ställer upp i vått och torrt, sommar som vinter och även till andra föreningar som har cuper och verksamhet på Bergaområdet i Eslöv. De gör allt för att underlätta för ledare, föräldrar, barn och ungdomar och de ställer upp med all tänkbar service. Genom sitt fantastiska bemötande är de en oerhörd tillgång i föreningslivet och har så varit i många år. De är verkliga eldsjälar.

2013 års priser och stipendier

Kulturpris: Anette Losell
Attitude 69 blev korad till Sveriges bästa dansskola 2013. Genom brinnande entusiasm och hårt arbete har Anette Losell byggt upp en verksamhet som engagerar flera hundra ungdomar och ger dem en meningsfull fritid. Anette Losell har placerat Eslöv på Sveriges danskarta.

Idrottspris: EAI Bordtennis Herr och Damlag
2013 har gått i bordtennisens tecken. EAI kammade hem dubbelt guld i årets elitserie. Inget lag har tidigare lyckats med denna bragd i svensk bordtennis historia! Herrlaget vann sitt åttonde SM-guld och damlaget vann sitt första. EAI bordtennis har under lång tid presterat på högsta nivå nationellt och är en värdig vinnare av årets idrottspris.

Ungdomsledarpris: Asghar Keshwardoost, Eslövs Karateklubb
Asghar har under många år verkat som ledare i Eslövs karateklubb. Ashgar är en person som med glädje, outtröttligt engagemang och stort tålamod lär ut karate/självförsvar till barn och unga i Eslöv. Asghar är en god förebild och gör ett viktigt förebyggande arbete genom att lära barn och ungdomar visa respekt och hänsyn

Kulturstipendium: Mikaela Hofmann
Mikaela har en mycket stor talang inom konstområdet och har en känsla för såväl färg och form som innehåll. Hon lägger koncentrerat ner tid på det hon vill och hon delar gärna med sig till intresserade inom området. Mikaela är en god representant för konstvärlden och vi vill på detta sätt uppmuntra hennes skapande i framtiden
 
Idrottsstipendium: Sarah Nilsson
Sarah Nilsson från Harlösa tog SM-guld 60 skott liggande samt brons i 3 x 20 skott i sportskytte på Junior-SM sommaren 2013. Sarah är med i juniorlandslagets träningsgrupp i de olympiska grenarna. Hon spås en lysande framtid som skytt. Kultur- och fritidsnämnden vill med detta stipendium uppmuntra en fortsatt satsning mot framtida Olympiska spel.

Ungdomspris: Människan bakom uniformen
Genom sitt stora engagemang i Människan Bakom Uniformen har dessa åtta ungdomar blommat ut och blivit goda föredömen och ambassadörer för MBU. Detta har också gjort deras delaktighet vid Näringslivsdagarna och "Utbilda en hel by" i Löberöd självklar och uppskattad av alla inblandade.

Hedersomnämnande: Kjell Petersson
Kjell Petersson är en hängiven folkbildare. Han har varit styrelseledamot i Eslövs Föreläsningsförening i 50 år, varav 40 som ordförande och föreståndare. Under sin tid har han anordnat nästan 400 föreläsningar om allt från gastronomi och Lundakarnevalen till djuphavsdykning och reseskildringar.

 

 

Sidan uppdaterad: 2017-11-15

Kontakta oss

Nämndsekreterare:
Gunilla Larsson
0413-620 73

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler