Eslövs kommun logotyp

Örtofta, örtoftabygden

Örtofta ligger i Eslövs kommun, ca 6 kilometer söder om Eslöv och ca 11 kilometer norr om Lund. Örtoftabygden består av tre byar, Örtofta, Väggarp och Toftaholm som ligger runtomkring Örtofta sockerbruk, Sveriges enda kvarvarande sockerraffinaderi. Genom Örtofta sträcker sig södra stambanan och Kävlingeån som rinner strax söder om Örtofta. Kävlingeån utgör kommungräns mot Lunds kommun.

Örtofta
Bråån i Örtofta

Bråån i Örtofta

Bo i Örtoftabygden

Bebyggelsen i Örtofta by, Väggarp och Toftaholm består mest av enfamiljshus men det finns även några flerfamiljshus vid stationen i Örtofta. Från stationen kan man åka med pågatågen i södergående riktning mot Lund och Malmö och norrut till Eslöv och Hässleholm. Vid stationen ligger en kiosk som är byns nav där det säljs plockgodis precis som förr sedan1965. Här ligger också en pizzeria. I Väggarps utkant i parken vid Örtofta slott ligger Slottsparkens förskola naturskönt inbäddad i bokskogen.

Örtofta kyrka

Örtofta kyrka

Sevärdheter

Av sevärdheter i Örtoftabygden kan nämnas Örtofta slott som från början var en borg byggd på 1000-talet. Under 1400-talet byggdes tegelhuset till, som idag ingår i den nuvarande delen av den gamla borgen. Slottet har ofta visningar i samband med byarnas traditionella julmarknad på slottet i mitten på december. En liten bit från slottet ligger Örtofta kyrka som uppfördes 1862 av greve Henrik Ducker där finns det en altartavla som är en kopia av Leonardo da Vincis berömda Nattvarden uppförd 1927 av konstnären Anders Waldur. Strax bortom kyrkan ligger Örtofta kulle som är en bronsåldersgravhög som ligger i anslutning till kyrkogården. Värt att se fram emot är att det förhoppningsvis inom kort ska inledas ett projekt med att göra en promenadslinga längs med kävlingeån.

Örtofta slott

Örtofta slott

Historik

Örtofta sockerbruk började byggas 1889 och stod färdigt 1890. Runtomkring bruket växte bruksorten upp med radhus, parhus och friliggande småhus uppförda på 1950-1960-talen. Dessa är byggda efter typritningar eller inköpta som monteringsfärdiga hus, troligen med hjälp av Industrins Bostadsförening som från 1945 bistod svensk industri med nya bostadsprogram. Strax öster om Örtofta ligger Örtofta slott som är tidigast nämnt år 1346. Slottet ingick därefter i släkten Has och ägdes av danska släkter fram till 1632 då landsdomare Henrik Ramel köpte slottet. Slottet spelade en roll i danska krigen då svenske generalen Rutger Von Ascheberg bodde här och var representantför både svenskar och danskar som ska ha träffats på slottet för att hålla rådslag. Officerarna sägs ha umgåtts här under otvungna former med kortspel och sprit.

Sidan uppdaterad: 2017-10-26

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler