Eslövs kommun logotyp

Löberöd

Varför finns det ingen kyrka i Löberöd?

En mycket frekvent fråga från människor som kommer till vår by. Men anledningen är att Högseröds by, där sockenkyrkan ligger, var förr den viktigaste orten. 1866 byggdes dock järnvägen Eslöv-Ystad och en station lades då på Ölyckegårdens mark. Löberöds slott ligger en bit utanför samhället och greven där bestämde att stationen skulle heta Löberöd. På ett par årtionden växte samhället och blev ett stort industri- och handelssamhälle. Mycket av den ursprungliga bebyggelsen är välbevarad.

Löberöds slott

God och allsidig service

Löberöd har en god och allsidig service som även betjänar ett stort omland även i grannkommunerna. Något av servicen: Grundskola årskurs 1-9, folk-och skolbibliotek på samma område som skolan, tre daghem, två i kommunens regi och ett privat, läkarstationen Brahehälsan, apoteket Fasanen i samma byggnad, servicehemmet Ölyckehemmet, folktandvård och en privattandläkare, veterinärklinik, bank och post. Det finns två livsmedelsaffärer, en bagare, en tygaffär, två presentaffär, en cykelaffär, en blomsteraffär, en hovslagare, elaffär, två frisörer, en fotspecialist, en affär, som säljer Thailändska matvaror, en pizzeria, en kiosk som säljer Thaimat och korv, en fastighetsmäklare och, två revisorsfirmor, en antikaffär, en timmeraffär, två snickerier, en bensinmack där posten och "spelhålan" Svenska Spel finns.

Föreningar

Löberöds hantverksförening administrerar Hantverksgården där man kan boka in fester o.dyl. Föreningen ordnar också Valborgsfirandet och Midsommarfirandet . Löberöds idrottsförening LIF är en av de äldsta föreningarna, med många åldrar som spelar fotboll. Löberöds skytteförening är också gammal och bedriver sin verksamhet sommartid vid skyttebanan och vintertid med många ungdomar som hanterar luftgeväret i deras inomhuslokal. En yngre men väldigt aktiv förening är Bouleklubben Rövarekulan som bildades 1980. Väldigt trevlig sport för alla åldrar, med utomhusbanor i byns södra område. Ytterligare föreningar är tennisklubb, Stensäters Ryttarförening och föreläsningsföreningen, den sistnämnda en av de äldsta i Skåne men fortfarande väldigt aktiv.

Stor inflyttning

Runt Löberöd finns fina strövområden, Braheskogen och dalgången Rövarekulan, som visserligen tillhör Höörs kommun, men som ändå är ett av löberödsbornas mest frekventerade rekreationsområde. Just nu har vi en stor inflyttning och kommunen planerar en utbyggnad. Löberöd är ett trivsamt samhälle som förhoppningsvis kommer att växa. Fler företagare får gärna slå sig ner här så att även fler arbetstillfällen kan skapas i samhället . Texten är skriven av Kersti Lindelöf, som är föreståndare för Löberöds filialbibliotek

Sidan uppdaterad: 2015-10-29

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler