Eslövs kommun logotyp

Felix 1950-talet

Årtal

Händelse

1950-taletHerbert var VD och fortfarande entreprenör men engagerar sig mer och mer i marknadsföringen. Kötträtter på burk lanseras och i synnerhet köttsoppan blir mycket populär. Herbert tar också initiativ till champinjonodling i växthus på fabriksområdet. Värnpliktiga är provsmakare och testpanel av Felix nyutvecklade produkter. Försvaret ger Herbert i uppdrag att utveckla ett potatismospulver. Sockerbolaget samarbetar med Felix genom att utveckla potatissorter lämpliga för industriell bearbetning. Antalet anställda på Felix i Eslöv ökar under decenniet från 190 till 1 200 personer. Med en produktionskapacitet på ca 3 miljoner gurkor per dag blir Felix i Eslöv Europas största fabrik för gurkkonserver i början av 50-talet.
  
1951En anläggning för potatismos med en kapacitet om 5 ton pulver per dag uppförs.
  
1952Bostongurkan, en produkt som utformats av Sixten Holmquist, lanseras.
  
 Herbert Felix och Maj Sandberg, dotter till Ester och Ivar MG Sandberg, gifter sig. Maj och hennes tre döttrar från tidigare äktenskap, Christina, Madeleine och Gunilla, flyttar in till Herbert på Norregatan. Senare går färden till Stehags prästgård som inrättas som tjänstebostad åt bolagets VD.
  
195420 oktober byter bolaget namn till AB Felix.
  
 En större potatisfabrik står färdig och där tillverkas potatismospulvret PeM. Succén låter dock vänta på sig till 60-talet eftersom 50-talets pulvermos fick en tapetklisterliknande konsistens.
  
1955Bolaget byter logotyp. Felix med stora vita bokstäver på röd botten, som används än idag.
  
1956Potatismospulvret PeM lanseras i handeln.
  
 En djupfrysningsanläggning står klar i Eslöv och en fabrik för fisk och frukt invigs i Simrishamn.
  
 För att jämna ut produktionen över året börjar Felix tillverka tomatketchup, en produkt som innehåller ättika och därför ligger nära övrigt sortiment. Sixten har inspirerats av Tupperware och ketchupen säljs på plastflaska. Redan efter ett enda år är Felix ketchup marknadsledande i Sverige.
  
1958Herbert utnämns till Österrikes honorärkonsul i Malmö och Maj blir konsulatets sekreterare. Herberts sekreterare, Wivi Peving, bemannade ensam konsulatet en dag i veckan och Herbert och Maj var nästan aldrig där.
  
1959På initiativ av Herberts kusin, Bruno Kreisky, bildas i oktober det österrikiska bolaget Felix Austria GmbH i Mattersburg.
  
 Semper ingår avtal med Felix i Eslöv om barnmatstillverkning.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler