Eslövs kommun logotyp

Återvinsten — ett kreativt återanvändningscenter

Hösten 2013 startade förskolorna i Eslöv Återvinsten som är ett kreativt återanvändningscenter. Tanken med Återvinsten är att det ska vara en plats för kreativt lärande för både ungdomar och pedagoger i barnomsorgen i Eslöv. Målet är att bidra till en ökad miljömedvetenhet och hållbar utveckling.

Återvinsten tar sin utgångspunkt i ReMida, ett kreativt återanvändningscenter som erbjuder barn och pedagoger restmaterial i form av gåvor från lokala företag.

Rest och spillmaterial från företag
Namnet ReMida kommer från den italienska staden Reggio Emilia, som är kända över hela världen för sin förskoleverksamhet. De har även under en längre tid arbetat med att använda rest- och spillmaterial från företag i sitt pedagogiska arbete.

Plexiglas, garn, snören och muttrar
I projektet hålls workshops för 5-åringar och deras pedagoger i Återvinstens lokaler på Kvarngatan. Där kan de tillsammans på ett kreativt sätt utforska annorlunda och utmanande material, som inte alltid finns i den ordinarie förskoleverksamheten.

Exempel på material som förskolorna kan få genom Återvinsten är olika typer av emballage, hönsnät, mosaik, tapeter, glasögon, ventilationsrör, plexiglas, garn, plastlock, plastburkar, snören, skruvar och muttrar.

Alternativ till färdiga leksaker
De saker barnen tillverkar på Återvinsten är alternativ till alla färdiga leksaker som inte utmanar. Samtidigt får barnen testa sina teorier genom bygg- och konstruktionsprojekt. Många av de saker barnen och pedagogerna tillverkar kan de få ta med sig till sin förskola.

Integration och kunskapsbyte
I Återvinsten deltar också deltagare från MunSve, ett projekt som i första hand innebär språkträning i en icke-skolmässig miljö där inlärningen baseras på muntlig kommunikation. Projektet är ett komplement till den ordinarie undervisningen inom Svenska för invandrare, SFI. Syftet är att aktiviteterna i MunSve ska främja integration, kunskapsutbyte samt motverka isolering och utanförskap.

KONTAKTA OSS

Projektledare:
Gull-Britt Swenson
förskolechef
0413–628 67
gull-britt.swenson@eslov.se

Beröm/klagomål

Lämna dina synpunkter till osslänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Mera läsning

Ta del av projektplanen:
Återvinsten - ett kreativt återanvändningscenterPDF (pdf, 816.3 kB)

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler