Eslövs kommun logotyp

Förening har satt stopp för inbrott

För ett år sedan tröttnade företagarna i industriområdet i östra Eslöv på en stigande trend av antalet inbrott och skadegörelse. En förening bildades som nu har 91 medlemmar och heter Säkerhets-Nätverket, Safe0413, som bland annat själv bekostar en patrullerande säkerhetsvakt varje natt, året runt, på industriområdet.  

Företagarna i Eslöv har bildat säkerhetshetsföreningen Safe0413.

Efter lång tid av inbrott och skadegörelse startade företagarna i Eslöv säkerhetshetsföreningen Safe0413. – Väldigt bra, menar Bert Andersson, Tomas Thure, Lars Andersson, Björn Magnusson och Lennart Olsson. Foto: Ann Lagerwall/Eslövs kommun

Mycket bra resultat
– Resultatet är fantastiskt, vi har knappast haft varken inbrott eller skadegörelse sedan Securitas började köra runt i området varje natt. Dessutom har vi företagare kommit varandra betydligt närmare i och med att vi har lärt känna varandra genom föreningen. Så en bra åtgärd har verkligen lett till fler andra goda ting, konstaterar Tomas Thure, Eslövs Emballage AB.

Hot och uppgivenhet i ond spiral
Då, får drygt ett år sedan, gick det så långt i antalet inbrott och skadegörelse att det fanns företagare på industriområdet som själva började patrullera och hålla vakt på nätter och helger. En ond cirkel med missnöje, oro, hot och uppgivenhet tog fart.

– Vi kände oss maktlösa. Vi tyckte inte att polisen kom som de skulle, kommunen brydde sig inte och vi som enskilda företagare kände inte att vi kunde göra något. Det var verkligen besvärligt, säger Björn Magnusson, HTW AB.

Stort intresse redan från början
Till slut möttes dock parterna och ett konstruktivt, positivt och framgångsrikt samarbete påbörjades.  Antalet företagare som ville gå med i föreningen var redan från början stort och idag är alltså hela 91 företagare medlemmar. Genom ett "solidaritetssystem" betalar också de större företagen i föreningen en större andel av månadskostnaden för att kunna hålla en vaktbil från Securitas rullande varje natt i området, de mindre företagen betalar en mindre summa.

Främst är det företagare på industriområdet i just östra Eslöv men det finns också medlemmar med företag i centrala Eslöv. Och så ett och annat företag som finns i "hela" Eslöv såsom BA Bygg Fastigheter med Bert Andersson.

– Det här är jättebra. Jag, precis som vi alla, ser också andra betydande värden i bildandet föreningen. Vi har knutit ett nätverk som gör det till exempel betydligt enklare idag i sökandet av en tjänst eller vara. Det räcker med ett mail så fixar det oftast sig, konstaterar Bert Andersson.

Förbjuden genomfart nattetid
Förutom att Securitas nu kör i området varje natt har Eslövs kommun också genom trafikordningen satt upp skyltar i infarterna till området som förbjuder genomfart nattetid.

– Det har också gjort stor nytta, innan var här mer trafik på nätterna än på dagarna men nu är det lugnt och stilla. Jag sover betydligt bättre nu för tiden, Lennart Olsson, IPAB Fastighetsförvaltning AB.

Kommunen plats i styrelsen
Eslövs kommun, som är kommunens största arbetsgivare och också en stor fastighetsägare, har numera en plats i säkerhetsföreningens styrelse. Kommunen bidrar också till föreningen genom ett föreningsstöd.

– Jag ser mycket positivt på att kommunen nu sitter i styrelsen, det ger oss en närhet och enkelhet i kontakten med företagarna i Eslöv som är bra. Kontaktvägarna har kortats betydligt, menar Lars Andersson, fastighetsstrateg i Eslövs kommun.

Lockbete för företagare
Lars Andersson ser också framåt — till det faktum att säkerhetsföreningens lyckosamma arbete mycket väl kan användas i ambitionen att locka nya företag att vilja etablera sig i Eslöv.

– Och även att vi kan få behålla företagen som redan finns här, det är väldigt viktig för kommunen, menar Lars Andersson.

Kontakta oss

Näringslivschef
Lars Persson
0413-622 50
lars.persson2@eslov.se

Näringslivsstrateg
Kosovar Gashi
0413-624 29
kosovar.gashi@eslov.se

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler