Eslövs kommun logotyp

Tingatinga – färgstarkt från Tanzania

Tingatinga är en konstform skapad av den tanzaniske konstnären Edward Saidi Tingatinga i slutet av 1960-talet. Nu syns dessa färgstarka målningar på väggarna och i montrarna i Eslövs stadshus foajé.

Marianne Nilsson Wallin arrangerar en utställning med Tingatinga-konst, färgstark konst från Tanzania. Välkommen till Eslövs stadshus foajé!

Marianne Nilsson Wallin arrangerar en utställning med Tingatinga-konst, färgstark konst från Tanzania. Välkommen till Eslövs stadshus foajé!

– När Edward Saidi Tingatinga började måla var det djur- och bymotiv med cykellack på masonitskivor. Många svenska barn kommer att känna igen motiven och figurerna på Tingatinga-målningarna från barnprogrammet TingaTinga-Sagor som återkommande har sänds i Barnkanalen under flera år, berättar Marianne Nilsson Wallin som sedan 1960-talet har besökt Tanzania och kooperativet där konstformen vuxit fram.

Djurmotiven överväger i Tingatingas konst
Sedan 2008 arrangerar också Marianne Nilsson Wallin utställningar med de färgstarka målningarna runt om i hela Sverige. Hon är mycket engagerad när hon beskriver den färgstarka konstformen från Tanzania.

– Djurmotiven är det som överväger i Tingatingas konst, med enstaka eller flera djur. Målningarna visar ofta berättelser om hur djuren hjälper varandra. Andra tavlor kan symbolisera specifika händelser. Och färgerna är starka, jag tycker själv de är alldeles underbara, menar Marianne Nilsson Wallin.

Dog i ett vådaskott 1972
Genom olyckliga omständigheter omkom Edward Tingatinga av ett vådaskott 1972. Innan sin död hade han dock hunnit samlat en liten grupp från sin hemby som han undervisade och som sedan blev hans efterföljare och kärnan i det som idag är Tingatinga Arts Cooperative Society.

– Motiven från Edward Tingatinga lever vidare och omtolkas, samtidigt som nya motiv skapas av dagens konstnärer. Idag använder konstnärerna också sin konst i upplysningssyfte, det finns till exempel motiv om hiv och aids.

Uppmanar särskilt skolklasser att besöka
Målningarna som ställs ut i Eslövs stadshus foajé är nya målningar av konstnärer från Tingatinga Arts Cooperative Socity (TACS) i Dar es Salaam. Bland annat är Edward Tingatingas dotter är tillsammans med andra konstnärer är representerade på utställningen.

Utställningen i stadshusets foajé är öppen för allmänheten under hela april, måndag-fredag klockan 8-16.30. Marianne Nilsson Wallin uppmanar särskilt skolklasser att besöka utställningen.

– Barnen kommer att älska målningarna, och som sagt så kommer säkert många av barnen också känna igen motiven.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler