Eslövs kommun logotyp

Prispeng har gått till studiebesök

Demenshandledare Lena Lundell valdes vid förra årets medarbetardag i Eslövs kommun till Årets medarbetare. Nu har hon använt sina prispengar till besök i två olika demensbyar, världens första demensby De Hogeweyk i Holland och den relativt nystartade Svendborgs demensby i Danmark.

Lena Lundell, demenshandledare i Eslövs kommun, har besökt demensbyar i Holland och Danmark för prispengen hon fick när hon valdes till Årets medarbetare i Eslövs kommun.

Lena Lundell, demenshandledare i Eslövs kommun, har besökt demensbyar i Holland och Danmark för prispengen hon fick när hon valdes till Årets medarbetare i Eslövs kommun.

– Jag har länge velat besöka demensbyarna så detta var en verklig chans. Jag tilltalas mycket av tanken på att den demenssjuke ska kunna röra sig med fritt, både rent fysiskt inom ett större geografiskt inhägnat område men också i en miljö där de kan få uttrycka sig på det sätt de vill och är vana vid från sina ”friska” liv, menar Lena Lundell.

Grundaren själv tog emot Lena
I Holland tog självaste grundaren, Eloy Van Hal, emot Lena Lundell. Eloy Van Hal guidade och berättade om sitt arbete för att utveckla demensvården i Holland, ett arbete som pågått i 20 år.

– Han har en uppfattning om att en del av de resurser vi lägger på forskning för att bekämpa demenssjukdomar istället borde läggas på att ge de sjuka en bättre vård. Detta innebär bland annat att ge dem en större möjligheter till ett friare liv mer likt det de hade tidigare, berättar Lena Lundell.

Betala med knapp eller servett
Demensbyn i Holland är uppbyggd i olika boenheter som bygger på de intressen som de boende har. Här bor snickare för sig, musikälskare för sig, målare för sig och så vidare. I demensbyns affär kan de boende betala med en knapp eller servetter för sina saker och vårdarna är klädda så att de smälter in. Där finns stora utrymmen att promenera och olika spel. Allt åtskild från det övriga samhället.

Demensbyn i danska Svendborg är inspirerad av byn i Holland. Till Svendborg tog Lena med sig tolv av sina kollegor i Eslövs kommun. 125 personer bor i ett inhägnad minisamhälle, här finns också fina promenadvägar som leder till olika upplevelser och aktiviteter.

Svårt realisera demensby i Sverige
Att realisera en demensby i Sverige är kanske inget som går att göra just nu, menar Lena Lundell. Men att öppna upp för tanken för att låta de demenssjuka röra sig friare inom ett större geografiskt område i anslutning till ett vårdboende tror hon är fullt genomförbart.

– Det hade vi kunna göra på till exempel Kärråkra demenscenter. Där finns en möjlighet till att hägna in ett större område som de boende ska kunna använda för promenader och platser för olika upplevelser, såsom en plats med vatten och lugnande växter. Det hade jag verkligen tyckt om. Och jag hoppas att tanken kommer att finnas med när vi planerar för nya demensboende i kommunen.

Drivkraft att söka nya vägar
Lena Lundell sa redan när hon fick priset som Årets medarbetare att en av drivkrafterna för henne i jobbet var att söka nya vägar.

– Jag har alltid sökt nya vägar för att kunna hitta möjligheterna för både den sjuke och dess anhöriga. För mig är det oerhört viktigt att de får vara tillsammans men detta kräver också stor stöttning. Demens är en svår och oberäknelig sjukdom, säger Lena Lundell.

Medarbetardag i Eslövs kommun

2016 arrangerades för första gången en Medarbetardag i Eslövs kommun. Vid medarbetardagen delas utmärkelser för Årets ledare, Årets medarbetare och Årets arbetslag ut.

– Medarbetardagen är en dag som vänder sig till alla medarbetare i kommunen. Vi vill bjuda på en trevlig och lättsam dag med inspirerande föreläsningar och gärna lite underhållning, berättar Johanna Brahed, HR-samordnare i Eslövs kommun.

Demensledare Lena Lundell blev alltså utvald till Årets medarbetare vid förra årets medarbetardag. Samtidigt blev Stefan Persson, förvaltningschef för Kultur och Fritid, vald till Årets ledare och Familjeenheten, Barn och Utbildning, fick pris för Årets arbetslag.

Årets Medarbetardag för de anställda i Eslövs kommun kommer att genomföras i mitten av april.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler