Eslövs kommun logotyp

Ta en chansen se Medborgarhuset!

Visste du att Medborgarhuset i Eslöv är Sveriges yngsta byggnadsminne. Den vackra byggnaden öppnades för allmänheten den 28 september 1957 och fyller alltså nu hela 60 år! Vardagar är den öppen för allmänheten, ta chansen att se denna speciella byggnad inifrån! 

Medborgarhuset firar 60 år!

Medborgarhuset firar 60 år!

Medborgarhuset är ritat av Hans Asplund, 1921-1994,  som utbildade sig till arkitekt på Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm åren 1944-47. Han var anställd vid Förenta Nationernas arkitektkontor i New York 1947-48 där han ritade på FN-byggnaden, vid Kooperativa Förbundets arkitektkontor 1948-50 och på Nordiska Kompaniet 1951-53. Han var också professor i arkitektur på Lunds Tekniska Högskola 1964-87.

Vid endast 26 års ålder stod Hans Aspund i konkurrens med 158 deltagare som vinnare av arkitekttävlingen om Eslövs nya offentliga finrum. Nästan ett decennium senare, och efter idogt projekteringsarbete,
öppnades portarna till detta dyrbara "all-konstverk", inspirerat av
samtidens internationella arkitekturscen.

I arkitekturkretsar är Medborgarhuset känt som ett av den svenska efterkrigstidens mest ambitiösa byggnadsverk. Här materialiseras 1950-talets tidsanda och estetiska vision, längtan till den skönt rundade formen, de bearbetade, förfinade materialen och den inbäddade koloriten. I Medborgarhuset fick Sverige en doft av internationell design, av lyx och exklusivitet. Medborgarhuset är numera Sveriges yngsta byggnadsminne.

Det mer officiella firandet av Medborgarhuset genomfördes i slutet av september men det finns alla möjlighetet att ta del av byggnadens fantastiska arkitektur då den är öppen vardagar.

Läs mer om öppttider och allt kring byggnadens historia och framtid på www.medborgarhuset.com

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler