Eslövs kommun logotyp

Nya gymnasieskolan i Eslöv tar form

Eslövs nya gymnasieskola börjar ta form. Byggnaden, som kommer att ligga i hörnet Östergatan-Gasverksgatan på Östra skolans tomt, kommer att bli fyra våningar hög med källarplan. I byggnaden kommer allmänna uppehållsutrymmen, bibliotek, kontor och personalutrymmen att dominera bottenplanet medan basrummen är placerade i de övriga planen.
– Det kommer att bli en fantastisk gymnasieskola med ett väldigt centralt läge, konstaterar Johan Holmqvist, avdelningschef för gymnasie- och vuxenutbildning i Eslövs kommun.

Den nya gymnasiebyggnaden kommer alltså att placeras just intill, med bara Östergatan emellan, Salliushuset i korsningen Östergatan/Kvarngatan. Genom att placera byggnaden där samlar man hela gymnasie- och vuxenutbildningen i Eslöv, lokalerna kommer alltså i stora delar utnyttjas gemensamt.

Elevernas tankar och åsikter viktiga
Nuvarande Salliushuset och den nya gymnasiebyggnaden planeras totalt för 1400-1500 elever varav 700-800 till gymnasieskolan. Idag tyder mycket på att lokalerna kommer att vara fulla från den dag de tas i bruk utifrån den tidigare planerade verksamheten.

Flera grupper i kommunen driver det omfattande projektet med att ta fram förutsättningarna och planera för en gymnasieskola. Elever är också representerade och har fått tycka till om hur den nya gymnasieskolan ska se ut och utformas. Detta både av representanter för dem som går på Bergagymnasiet i dag, från årskurs två, och högstadieelever som ska gå där.

– Det har varit väldigt viktigt för oss ta in tankar och åsikter från elever, detta för att kunna planera en attraktiv gymnasieskola för just dem, säger Johan Holmqvist.

Storsal med 125 personer
Resultatet, som syns i skisserna, har blivit en byggnad utan långa korridorer utan där basrummen ligger i ytterkanterna av byggnaden och där ett rejält trapphus med stora ljusinsläpp och gemensamma utrymmen ligger i mitten. På det översta planet finns också en storsal för drygt 125 personer.

Östra skolan töms till sommaren
I samband med skolavslutningen kommer dagens skolverksamhet i Östra skolan att tömmas, till hösten startar den igen men då i ombyggda lokaler på Bergagymnasiet. De omkringliggande byggnaderna, paviljonger som har varit en del av Östra skolan, kommer att rivas för att ge plats åt nya Bergagymnasiet men själva huvudbyggnaden ska alltså bevaras.

– I dagsläget är det inte bestämt vad byggnaden ska användas till i framtiden men skolverksamheten har fått möjlighet att disponera den till i första hand hösten 2018, då när nya gymnasieskolan ska tas i bruk. Östra skolan kommer att behövas vidare inom skolan då vi har flera stora omflyttningar av elever framöver, menar Johan Holmqvist.

Nedan finns några skisser på nya Bergagymnasiet. Klicka på länken och ta del av fler skisser på nya BergagymnasietPDF (pdf, 5.1 MB)

Framtiden gymnasieskola i Eslöv

Bottenplanet med bibliotek och allmänna utrymmen på nya Bergagymnasiet i Eslöv. Illustration: Arkitektgruppen Tullberg AB

Framtidens gymnasieskola i Eslöv.

Huvudingången mot Östergatan på nya gymnasieskolan.

Framtidens gymnasieskola i Eslöv.

Nya Bergagymnasiet och Salliushuset ska knytas ihop, den lägre byggnaden i mitten är Östra skolans huvudbyggnad.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler