Eslövs kommun logotyp

Inspirerande specialutbildning inom LSS

För ungefär en vecka sedan kom en inspirerad grupp hem från en resa till Uppsala där de deltagit i en konferens om sex, kärlek och rättigheter. Konferensen riktade sig till personer med LSS-beslut och har blivit startskottet för en specialutbildning som ska leda till att LSS-verksamheten i Eslövs kommun får egna informatörer inom sex och samlevnad.
De fyra konferensdeltagarna Johanna, Julia, Mats och Nicklas berättar detaljerat om vad de fick göra under de två dagar konferensen pågick. Flörtskola, kondomskola och att göra könsorgan i lera är exempel på innehåll i några av de workshops som erbjöds.  

Konferensen anordnades av den ideella föreningen Kulturparken i samarbete med bland andra Uppsala kommun. För SVT berättar anordnarna om syftet med konferensen:

— Det pratas alldeles för lite om de här frågorna. Personer som har ett LSS-beslut får ofta insatser som inte är anpassade till ett aktivt kärleksliv. Då blir det istället ofta fel. Det är bättre att vi försöker prata om de här frågorna, säger Nanna Castillo, konstnärlig ledare i projektet.

De fyra konferensdeltagarna hade bara positiva upplevelser från resan. Inför tanken på att de kommer bli utbildade informatörer känner Johanna, Julia, Mats och Nicklas sig nervösa - men tycker det ska bli kul. De tror att det finns ett stort behov av att prata om de här frågorna.

Upplägget för hur de färdigutbildade informatörerna ska arbeta är ännu inte klart, men antagligen kommer de gå ut i daglig verksamhet-grupper och prata om vad de lärt sig. Som nästa steg kommer man ta kontakt med representanter från Sex för alla som är en del av RFSU Malmös verksamhet och som arbetar med liknande frågor.

Sveriges Radio besökte konferensen och intervjuade Johanna, Julia och Mats. Klicka på denna länklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Hoppa fram till 2:07:25 och få bland annat handfasta tips om hur man flörtar!

Från vänster: Carina Gustafsson, Johanna Åström, Julia Andersson, Mats Saurow, Nicklas Gräntz och Anna Lindstrand.

Från vänster: Carina Gustafsson, Johanna Åström, Julia Andersson, Mats Saurow, Nicklas Gräntz och Anna Lindstrand. Carina och Anna arbetar inom LSS-verksamheten i Eslövs kommun.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler