Eslövs kommun logotyp

Fördömer händelse bakom avbruten pjäs

En föreställning Männen med rosa triangel, som handlar om hur homosexuella torterades av nazisterna i koncentrationslägren, som gavs i Medborgarhuset på måndagskvällen fick avbrytas sedan ett antal elever från Bergagymnasiet störde genom att föra oväsen och skratta högt. Nu fördömer Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande i Eslöv, elevernas agerande under pjäsen.

– Jag är den första att backa upp skådespelarnas beslut att avbryta föreställningen som var i Eslöv idag. Det som hände under föreställningen är inte acceptabelt och visar på att vi har ett forsatt stort arbete framför oss i kommunen, menar Johan Andersson och fortsätter:

– När vi förde in arbetet med HBT-Q frågorna i kommunens handlingsprogram var det en tydlig politisk signal till våra verksamheter att arbeta med frågorna. Gårdagens händelse stärker oss att vi gjort rätt analys och vi kommer att fortsätta vårt arbete mot ett samhälle där alla respekteras och är lika värda. Idag är det internationella dagen mot homofobi och transfobi, vi kommer att för första gången hissa Prideflaggan på kommunens officiella flaggstänger för att tydligt markera kommunens ställningstagande.

70-tal elever varav en handfull störde
Pjäsen i Medborgarhuset gavs av Riksteatern som avslutade sin turné med föreställningen just i Eslöv. I publiken satt cirka 70 elever från Bergagymnasiet varav en handfull var de som störde föreställningen med kommentarer och glåpord. Det var skådespelarna själva som på scenen beslöt sig för att avbryta föreställningen.

Hittills under tisdagen har elevhälsan och skolledningen på Bergagymnasiet samlats för att fatta beslut om vilka åtgärder som ska vidtas gällande de ungdomar som tvingade fram att pjäsen i Medborgarhuset fick avbrytas.

Bestört över det inträffade
Flera media har uppmärksammat händelsen i Eslöv på måndagskvällen. Johan Holmqvist, chef för gymnasie- och vuxenutbildningsenheten i Eslöv, är bestört över det inträffade.  

– Jag är både bestört och ledsen över det inträffade, händelsen i sig är mycket tråkig. Men den visar också att vi aldrig kan släppa de här viktiga frågorna utan måste ständigt jobba vidare med hur vi bemöter varandra och värderar våra medmänniskor, menar Johan Holmqvist.

Skolledningen har under förmiddagen också varit i kontakt med Riksteatern för att helt enkelt be om ursäkt å elevernas vägnar.

– Riksteatern kommer att fortsätta sitt samarbete med Bergagymnasiet genom att bjuda på fler skolföreställningar framöver, det känns viktigt och väldigt bra, menar Johan Holmqvist.

Just idag, tisdag den 17 maj som är den internationella dagen mot homo- och transfobi, hissas alltså för första gången regnbågsflaggan utanför Eslövs stadshus och på Stora torg i Eslöv. Flaggan ska i fortsättningen hissas två gånger om året för att belysa Eslövs kommuns aktiva mångfaldsarbete och synen om allas lika värde.

Det är ett medborgarförslag till Eslövs kommun som står bakom beslutet om att Eslövs kommun vid sina flaggstänger regelbundet ska flagga med regnbågsflaggan, också kallad Prideflaggan. Beslutet om att anta medborgarförslaget togs i kommunstyrelsen i Eslöv för en tid sedan.

Verklighetsupplevd vittnesskildring
Pjäsen Männen med rosa triangel beskrivs på Riksteaterns hemsida såsom en verklighetsbaserad och högaktuell berättelse om förföljelse, överlevnad, hopp och kärlek som homosexuell i nazisternas koncentrationsläger. Urpremiär av en föreställning om ett då och ett nu, och om hur glömska skapar paralleller till vår samtid. Boken är en verklighetsupplevd vittnesskildring om Josef Kohut och gavs ut först 1972.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler