Eslövs kommun logotyp

Tänder ljus för alla barn i världen

Västra skolan och Ekebo förskola i Eslöv ska tända ljus för alla barn i världen. På torsdag den 19 november tänder de 380 ljus för att uppmärksamma Barnkonventionen och alla barns lika värde.
Från klockan 16.00 kommer skolan och förskolan att ställa ut alla barns och elevers ljuslyktor på skolgården och Elevens val-kören ska sjunga. Ljusen kommer att vara tända fram till klockan 18.30.

Pilotprojekt där Eslöv är med
Ljuständningen på Västra skolan och Ekebo förskola är en del av projektet Rättighetsbaserad skola. Under 2013-2016 är Västra skolan en av sju pilotskolor i landet, och dessutom Ekebo förskola utvalda att genomgå en utvecklingsprocess i samarbete med UNICEF i Sverige. Syftet är att undersöka hur skolans miljö, elevernas trivsel och resultat kan förbättras av att skolans arbete tar sin utgångspunkt i barnkonventionen.

– Det är spännande att få vara med i projektet, "Rättighetsbaserad skola", säger Pia Nystedt Andersson och Linda Dyberg-Ek, koordinatorerna på Västra skolan. Vi har arbetat med projektet i drygt två år nu, och kan tydligt se att våra elever har blivit mer medvetna om barnens rättigheter.

Initiativet till Rättighetsbaserad skola togs av UNICEF i Storbritannien och används idag på flera tusen skolor i Storbritannien och i flera andra länder, bland annat i Kanada, Tyskland, Slovenien och Spanien.

Minskar mobbning och trakasserier
Forskningen har visat att eleverna på dessa skolor har blivit bättre på att ta vara på och värna om sina rättigheter. Eleverna fick större respekt för olikheter, vilket i sin tur minskade mobbning och trakasserier. Elevernas ökade delaktighet och inflytande på skolan gav dem bättre självförtroende och resulterade även i ökad trivsel.

– Vårt mål är att eleverna ska få delta i skolans utveckling för att aktivt skapa en trygg och inkluderande miljö för alla elever på skolan säger Linda Dyberg-Ek och Pia Nystedt Andersson.

Alla är välkomna att delta i ljuständningen på torsdag!

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler