Eslövs kommun logotyp

Ta del av test före inköp av belysning

För nionde året i rad testar Energimyndighetens testlab julbelysning. Eslövs kommuns energi- och klimatrådgivare Lisa Lindblad uppmanar eslövsborna att ta del av årets test inför julmånadens belysningsinköp.
– Energimyndighetens test i år har mätt hur mycket lamporna lyser och om ljuset från lampan är varmt eller kallt. De har även testat hur styrningen med fjärrkontroll eller mobiltelefon påverkar de smarta lampornas energianvändning, berättar Lisa Lindblad, energi- och klimatrådgivare i Eslöv.

Energimyndighetens testlab har i år tagit sig an adventsbelysning, ljusslingor och smarta lampor, som styrs trådlöst. I Sverige säljs årligen två miljoner julgranar. Om alla dessa granar hade varsin ljusslinga med glödlampor i skulle de tillsammans förbruka 39 miljoner kilowattimmar (kWh) el, mellan julafton och tjugondag Knut. Detta motsvarar hushållselen i 6600 småhus, menar Energimyndigheten.

En hjälp på vägen för miljö kan vara LED-belysning, menar Energimyndigheten. Om granarna istället har LED-lampor i ljusslingan förbrukar de bara 4,7 miljoner kWh el. Det motsvarar hushållselen i 800 hus. I beräkningen utgår vi ifrån att belysningen är tänd dygnet runt i 21 dagar.

— Så titta gärna efter advents- och julbelysning som har LED-lampor. Utbudet av LED-belysning är störst när det gäller ljusslingor, säger Sherwan Fatah på Energimyndighetens Testlab.

Läs mer om testen på Energimyndighetens hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För mer frågor kring belysning eller energi- och klimatrådgivning kan du kontakta den kommunala energi- och klimatrådgivaren på 0413-62159 eller lisa.lindblad@eslov.se

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler