Eslövs kommun logotyp

Pensionär efter 42 år på Ekenässkolan

Jorden runt i 15 varv — så mycket har Elisabeth Ingemarsson pendlat mellan hemmet i Tågarp och arbetet som lärare på Ekenässkolan i Eslöv. Nu går Elisabeth Ingemarsson, efter 42 år i Eslövs elevers tjänst, i pension.
Elisabeth Ingemarsson går i pension efter 42 år på Ekenässkolan. Foto: Monica Cederholm/Eslövs kommun

Elisabeth Ingemarsson går i pension efter 42 år på Ekenässkolan. Foto: Monica Cederholm/Eslövs kommun

– Jag tror aldrig jag ens har funderat på att försöka byta skola, jag har alltid trivts oerhört bra med mina elever, deras föräldrar och såklart alla underbara kollegor genom åren, konstaterar Elisabeth Ingemarsson.

Väldigt långt hemifrån
Elisabet minns mycket väl sin första dag på Ekenässkolan. Eller rättare sagt så minns hon tydligt hur hon kände när hon parkerade bilen utanför skolan.

– Jag kände, men herre gud så långt hemifrån jag är. Det kändes som att jag hade kört jättelångt och jag tänkte att här kan jag inte jobba för evigt.  Men allt det goda på
Ekenässkolan har hållit mig kvar, och idag känns halvtimmen i bilen inte särskilt lång.

Alldeles fantastisk byggnad
Om Ekenässkolan som skolbyggnad, från 1910, tycker hon väldigt mycket.

– För mig är det en alldeles fantastisk byggnad, jag hoppas innerligt att den kommer att renoveras med stor varsamhet. Främst är min förhoppning att aulan får tillbaka sitt ursprungliga utseende, det var med stort sorg som jag såg hur den delades i två delar för ett antal år sedan.

Klassrum B23 på andra våningen
Med bara några korta perioders undantag har klassrum B23, på andra våningen i byggnaden, varit Elisabeths klassrum. När vi går in i det sätter hon sig vant på en av bänkarna och blickar ut över rummet.

– En kollega räknade till att jag här har undervisat ungefär 1500 elever i matte och svenska genom åren. Det viktigaste för mig i all undervisning har varit att göra det roligt, genom att tycka något är roligt så lär du dig mycket lättare. Och jag hoppas verkligen att jag har gjort det, gett mina elever en känsla av att både matte och svenska är väldigt roligt, menar Elisabeth Ingemarsson.

42 år i skolväsendets tjänst — det är inte utan att det hänt en hel del. I takt med att övriga samhället har förändrats på 42 år.

– Framförallt den tekniska utvecklingen, där är skillnaden enorm sen jag började. Sen har eleverna blivit betydligt mer öppna de tar för sig på ett helt annat sätt än för 42 år sedan, och det tycker jag bara är positivt.

En dag med blandade känslor
Idag gör hon sin allra, allra sista dag på skolan. Inga lektioner, inga andra möten. En dag som verkligen är full av känslor.

– Ja, väldigt mycket känslor och väldigt blandade känslor. Det är både glädje över alla år jag har trivts här men också stort vemod. Men jag går när jag fortfarande tycker det är roligt att jobba, och egentligen skulle jag kunna tänka mig jobba ett tag till. Det tycker jag känns bra.  

42 år med frukost i bilen
Elisabeth bor på ett lantbruk utanför Tågarp, med djur, mark och stort hus. Hon och maken Anders har två vuxna barn och fem barnbarn, nu ska de få mer tid. På Elisabeths gilla-lista står också att läsa, lösa sudoku och antikviteter. Sedan 30 år är hon engagerad i Lanskrona Auktionsverk.

Utan sysselsättning som pensionär kommer hon alltså inte att bli. Men första frukosten som pensionär kommer att bli en lång en, riktigt lång vid bord och stol med tidning och allt.

– I 42 år har jag ätit frukost i bilen. Alltid två knäckemackor med ost som Anders har gjort till mig, the eller Ramlösa som jag nästan alltid har spillt ut på mig under färden. Men imorgon blir det en riktig långfrukost. Sen får vi se vad jag gör resten av dagen.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler