Eslövs kommun logotyp

Ny gemenskap i sportskola för pensionärer

Det är torsdag förmiddag och 18 pensionärer strålar samman på stadsbiblioteket i Eslöv. Under hösten träffades de två gånger i veckan under 12 veckor inom Senior Sport School, en verksamhet där pensionärer (60+) får prova på olika aktiviteter på temat hälsa och kost. Den 3 mars drar vårens sportskola igång.
Senior Sport School. Foto: Helena Schönström
Nu träffas gruppen på eget initiativ. Stämningen är varm och det är ett glatt återseende efter julhelgen. De vill inte släppa taget om det nya nätverk de byggt upp under hösten. Den sociala gemenskapen betonas som en av de mest värdefulla ingredienserna i sportskolan. Det är inte självklart att få nya vänner när man inte har ett jobbsammanhang att ingå i. Det är inte heller självklart att man känner till vad man kan göra på sin fritid efter pensionen. Senior Sport School erbjuder deltagarna att prova på olika aktiviteter som vattengympa, bowling, boule, golf, discgolf, tennis, mattcurling, biljard, dans, gympa, karate, zumba, kostföreläsning och matlagning.

Syftet med Senior Sport School är att främja ett gott och hälsosamt åldrande utifrån fyra hörnpelare – social gemenskap, meningsfull sysselsättning, fysisk aktivitet och goda matvanor.

Vanja Danielsson berättar om den inspiration sportskolan gett, och även idag haglar tipsen deltagarna emellan. Någon berättar om hur kostråden i höstas fått henne att tänka annorlunda och mer medvetet kring mat. En annan om hur hon numera kan tacka nej till skjuts och promenera i stället. Entusiasmen och engagemanget är stort och skratten många. Veckorna är fulltecknade för många av dessa aktiva pensionärer.

- Vi får boka in en "latedag" i veckan, berättar Vanja Danielsson. Det finns så mycket roligt man vill göra, men en gång i veckan behövs en lugn dag hemma också. Men hur ska man hinna med allt kul?!

Aktiviteterna räcker till och blir över för den pensionär som vill vara sysselsatt. De flesta hinner inte med allt de vill prova på, speciellt nu efter sportskolan som gett en massa nya tips.

Innan gruppen ger sig ut på en gemensam promenad i januariregnet så bokar de in en ny tid att ses och byter kontaktuppgifter. Alla vill träffas igen. Den 3 mars drar Senior Sport School igång med ett nytt gäng pensionärer. Det stora intresset har gjort att den verksamhet som startades på prov under våren 2013 fortsatt termin efter termin. Det är Eslövs kommun och Skåneidrotten som är arrangörer av Senior Sport School.

Är du nyfiken på Senior Sport School?


Kontakta Sofi Andersson på Skåneidrotten:
010-476 57 67, sofi.andersson@skaneidrotten.se

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler