Eslövs kommun logotyp

Kalle Lind ny hedersmedborgare

Eslövs sjunde hedersmedborgare är radiopratare, författaren och debattören Kalle Lind! I motiveringen till den hedrande utmärkelsen sägs bland annat att Kalle Lind är en "en formuleringskonstens mästare och en sann berättare." Utmärkelsen delades ut vid galakvällen efter den årliga näringslivsdagen i Medborgarhuset på torsdagen.
Eslövs hedersmedborgare 2015 är Kalle Lind. Foto: Håkan Sandbring

Eslövs hedersmedborgare 2015 är Kalle Lind. Foto: Håkan Sandbring

2011, under året då Eslöv fyllde 100 år, delades utmärkelsen Eslövs hedersmedborgare ut för första gången. De blev då två, artisten Gunhild Carling och finansmannen Erik Penser. Övriga som har fått ta emot priset är komikern Johan Glans, smittskyddschefen Hans Bertil Hansson, tidigare bankchefen Carina Lövdahl och EAI-ordföranden Tomas Andersson.

Intensiv dag för företagarna
Det blev en mycket intensiv dag för Eslövs företagarare på torsdagen. Företagsutställning, näringslivsseminarium och paneldebatt om entreprenörskap. Temat för dagen "Vad kan Eslöv göra för Skåne?" och "Vad kan Skåne göra för Eslöv?".

Kalle Lind var på torsdagskvällen också konferencier vid galamiddagen där 150 gäster deltog. Det blev en kväll med såklart mycket prata om Eslöv, tillsammans med läcker mat, prisutdelning och underhållning.

Han är visserligen född i Lund...
Hela motiveringen för utnämnandet av Kalle Lind till Årets hedersmedborgare lyder som följer;
"Årets hedersmedborgare är en god Eslövsambassadör och vi är många som gärna följer honom. Han är visserligen född i Lund men uppvuxen i Eslöv. Kulturskolan i Eslöv och scenerna på Medborgarhuset och Lilla teatern har haft stor betydelse för honom. Som radiopratare, författare och debattör eller som han själv titulerar sig — kulturarbetare och skriftställare — för han ut sitt budskap med både djup och humor, ofta med ett ironiskt inslag. Vår hedersmedborgare 2015 är en formuleringskonstens mästare och en sann berättare. Han är också en man med ett skägg. Till detta en mycket rolig man med ett skägg. Eslövs kommun är stolta över att utse Kalle Lind till Hedersmedborgare 2015!"

Flyinge vann aktiebolagstävlingen
De fem finalisterna i tävlingen "Vinn ett aktiebolag" presenterade också sina affärsidéer vid galamiddagen. Det vinnande förslaget fick ett aktiekapital på 50 000 kronor och utöver aktiekapitalet också experthjälp och värdefulla företagstjänster från lokala experter och leverantörer till ett värde av 60 000 kronor.

Ibland de fem finalisterna blev det Orvar Otterstedt från Flyinge som vann expertjuryns tyckande och nu får chansen att starta ett aktiebolag i namnet Videquus. Företaget ska arbeta med tekniska lösningar för videoövervakning av hästar. Ett 30-tal bidrag till tävlingen, som är instiftad av Eslövs kommun, hade kommit in.

Det blev Orvar Otterstedt, Flyinge som vann tävlingen "Vinn ett aktiebolag". Foto: Håkan Sandbrind

Det blev Orvar Otterstedt, Flyinge som vann tävlingen "Vinn ett aktiebolag", här med Eslövs näringslivschef Ulf Silbersky. Foto: Håkan Sandbrind

Miljöpris och forskning kring livsmedel
Även andra priser delades ut på galamiddagen. Eslövs Byggnadsvårdspris delades ut till Lennart Gunnarsson, Trumpetarbostället i Billinge. Dessutom delade Skånska Dagbladets chef i Mellanskåne, Henrik Lindahl, och miljö- och samhällsbyggnadsnämndens ordförande i Eslöv, Bengt Andersson, ut priset för Årets Miljöpris. Detta gick till Henrik Holmkvist på HeHo-transport.

Sju forskare fick också dela på tre miljoner kronor från Dr P Håkanssons Stiftelse. Dr P Håkanssons Stiftelse har ända sedan 1920 delat ut stipendier och forskningsanslag till universitetsforskning. I år tilldelas forskare som arbetar för att förebygga och bota sjukdomar orsakade av vår livsmedelskost.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler