Eslövs kommun logotyp

I Eslöv kan vi matematik!

Då: en negativ trend där fler och fler elever i årskurs 9 inte nådde målen för godkänt betyg i matematik. Nu: en matteverkstad där mattetåget leker in kunskapen hos eleverna och gör att de knäcker den viktiga mattekoden. Resultat - en kommunal grundskola där eleverna i årskurs 9 visar toppresultat i matematik.
Bakom Eslövs toppresultat i matte ligger ett systematiskt och långsiktligt arbete inom barn- och utbildningsförvaltningen i Eslöv kommun.
  
– En förutsättning för framgången var att matte skulle bli en naturlig del i skolans vardagsarbete.  Processen har krävt uthållighet och tålamod, vi började redan 2006, konstaterar Camilla Lilliehöök, förstelärare i matematik i Eslöv.

Trivs i matteverkstaden
Camillas blick lyser när vi går över tröskeln till matteverkstaden på hennes skola, låg- och mellanstadieskolan Sallerupskolan i Eslöv.

– Här hör jag hemma, säger hon med ett skratt. Här trivs jag.

Sedan några år är arbetet i matteverkstaden för låg- och mellanstadiet en del av det strategiska arbetet där målet är att alla nior i Eslöv ska lämna grundskolan med godkänt betyg i matematik. Då, 2008 när det var som sämst, var det endast 88 procent av niorna som klarade godkänt. Nu är det istället hela 96 procent som lämnar nian med godkänt mattebetyg.

Tygbitar och brutna linjaler
Till matteverkstaden har Camilla samlat spelkort, tärningar, tygbitar, decilitermått, brutna linjaler och ja hela också för den delen, färgpennor, lerpinnar och mycket, mycket annat. I sin lek för matematiken använder hon och hennes elever förutom alla sakerna också golvet, väggarna, den stora whiteboard-tavlan och nja kanske inte taket.

– Men vi räknar och mäter med hjälp av golvplattorna, vägglisterna, borden och fönstren. Och vi lär oss mattetänket genom en bruten linjal, ett decilitermått och kanske allra främst genom att vi använder oss själva för att leka in kunskapen att mäta längd, höjd, tänket kring symmetri och alla andra delar.

Jobbet som lärare väldigt roligt
Sedan Eslövs kommun började arbeta med en handlingsplan i matematik har medarbetare kommit och gått, men matematiksatsningen har i princip bestått. Insatser har gjorts i olika former och på olika nivåer, men där samtliga insatser har bildat en helhet i arbetet för en högre måluppfyllelse för eleverna.

–Att arbetet i matteverkstaden dessutom har gjort mitt jobb som lärare väldigt, väldigt roligt är en rejäl bonus.  Jag är mer än nöjd, säger Camilla Lilliehöök.

Bild på Camilla Lilliehöök

Camilla Lilliehöök, förstelärare i matematik, är mycket nöjd med de satsningar som gjorts inom matematik.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler