Eslövs kommun logotyp

På Gasverket möts alla

På LSS Fritid Gasverket kan samtliga ungdomar i Eslöv mellan 13 och 18 år, 20 år för unga inom LSS, mötas. I centrum för verksamheten står de goda relationerna och allas lika värde, där alla ska vara goda förebilder för varandra.
Andreas Haraldsson storstrivs bakom trummorna på Gasverket. Foto: Carin Svensson Krüger/Eslövs kommun

Andreas Haraldsson storstrivs bakom trummorna på Gasverket. Foto: Carin Svensson Krüger/Eslövs kommun

— Att våra ungdomar som omfattas av LSS, Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, också är här fullt ut sedan ungefär ett år har verkligen fört verksamheten framåt. Att vi är en mötesplats för alla börjar kännas rätt att säga, menar Mikael Andersson, fritidskonsulent på Gasverket.

En av Mikaels bästa kompisar på Gasverket är numera Andreas Haraldsson, som tidigare tillbringade delar av sina eftermiddagar på korttidstillsyn för ungdomar. Numera är han flera dagar i veckan på Gasverket och stortrivs.

— Andreas uttrycker sig inte alltid i ord, men på hela hans sätt och i sitt mående ser jag hur mycket detta betyder för honom. Här kan han lyssna på den musiken han gillar och spela trummor i timmar, skrattar Catharina Haraldsson, mamma till Andreas Haraldsson.

Började med musik
Verksamheten vid Gasverket började med en musikkväll i veckan för några år sedan. Snart började ungdomarna själva uttrycka en önskan om mer.

— Det känns självklart att alla ungdomar välkomnas hit, för en öppen och dynamisk fritidsverksamhet. Genom att vi är personal från olika verksamheter kan vi också möta fler ungdomar och erbjuda en så behovsanpassad verksamhet som möjligt.

— Målet är att alla ungdomar ska erbjudas samma rätt till en värdefull fritid, menar Mikael Andersson.

Öppet för alla
Gasverket är öppet alla dagar för unga mellan 13 och 18 år, 20 år för dem inom LSS. Det enda undantaget är några timmar på eftermiddagarna tisdag och torsdag, då de funktionshindrade
ungdomarna har några egna timmar i huset.

— Då har vi hela huset för oss själva och det brukar vara fullt ös. Speciellt när vi har karaoke på torsdagarna, skrattar Mikael Andersson.

Pingis, musik och TV
Övriga tider samlas ibland upp till 35 ungdomar i huset. Några tillhör LSS, några är ensamkommande. Någon gillar pyssel och några gillar fotboll. Tillsammans spelar de musik och sjunger, tävlar i biljard och pingis, bakar pannkakor, ser TV, pratar och mycket annat. Grunden i verksamheten är att alla ska känna sig välkomna — utan krav på delaktighet och prestation.

— När Andreas började komma hit hängde han inte riktigt med i hur han använde kön i biljard. Genom att han fick chansen att vara en i gänget med de andra ungdomarna har han nu lärt sig tekniken, och kör på precis som alla andra.

Alla en självklar del
För Mikael Andersson och hans kollegor ska alla ungdomar bemötas på samma sätt.

— Verksamheten bygger på att så många ungdomar som möjligt ska känna sig som hemma här. Alla är en självklar del av verksamheten på Gasverket.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler