Eslövs kommun logotyp

Kvicksilverlampor byts ut

I slutet av oktober påbörjar arbetet med att byta ut samtliga kvicksilverlampor i gatubelysningen i Eslövs kommun. Först ut är Löberöd, därefter Harlösa och sen följer övriga byar innan centralorten Eslöv får bytt sina. I mitten av januari ska samtliga kvicksilverlampor vara utbytta mot betydligt mer energisnåla LED-lampor.
– Övergången från kvicksilver är nödvändig för miljön och vår hälsa, och idag börjar priset också bli rimligt, konstaterar Allan Lickander, Eslövs kommun.

8500 belysningspunkter
Eslövs kommun ansvarar för närmare 8500 belysningspunkter runt om på gator och gång- och cykelvägar i tätorterna i kommunen. Belysningen på landsbygden ansvarar antingen Trafikverket eller privata vägföreningar för.

Belysningsnätet i kommunen är föråldrat och i behov av omfattande ombyggnation. I arbetet med att ersätta samtliga kvicksilverlampor med LED-belysning ingår också att stolpar och själva armaturen byts ut. Arbetet kommer att påbörjas den 20 oktober. Gång- och cykelvägarna i Löberöd blir alltså först i tur.

Inte laga under tiden
De gatubelysningar i kommunen som redan nu är trasiga eller som går sönder under den period som det stora belysningsarbetet pågår kommer inte att lagas, berättar Allan Lickander.

– Jag hoppas allmänheten har förståelse för detta. Till i mitten av januari ska samtliga gatlyktor vara utbytta.

Kvicksilver är ett av de allra farligaste miljögifterna och utgör ett hot både mot miljön och mot människors hälsa. Kvicksilver är en lättflyktig metall som kan spridas över långa avstånd i atmosfären, det kan inte brytas ned utan samlas i mark, vatten och levande organismer.

LED-belysningen allt billigare
LED-belysning är mycket små, punktformade ljuskällor, som ofta kräver optiska linser för att sprida ljuset vidare på ett användbart sätt. LED-tekniken och ljusutbytet har utvecklats mycket snabbt men hittills varit dyr. Nu börjar dock priserna sjunka och hamna i nivå med kvicksilver- och natriumlampor.

Samtliga kvicksilverlampor i Eslövs kommun ska nu bytas ut.

Samtliga kvicksilverlampor i Eslövs kommun ska nu bytas ut.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler