Eslövs kommun logotyp

Frukost ger mer ork och bättre fokus

Nästan som på hotell... På Ekenässkolan och Västra skolan erbjuds eleverna i årskurs 6, 8 och 9 en välkomponerad, till både färg och form, start på dagen. Åttorna serveras frukost varje skoldag på försök under fyra veckor medan övriga elever får när det är dags för nationella prov.
— Jag märker tydligt att eleverna har lättare att koncentrera sig och har bättre ork, det säger de också själva. Jag är väldigt positiv till det här med frukost, och hoppas att det kan fortsätta, säger Therese Polonyi, mentor för klass 6B på Västra skolan.

Välsmakande och färskt
Ja, nästan som på hotell... Färskt bröd med hela korn, skinka, ost och rökt fi sk snyggt upplagt på fat, nyskurna tomater och gurka, välsmakande bitar av ananas och melon, filmjölk eller yoghurt och sockerfri müsli. Eleverna plockar begärligt till sig av allt det goda och när de ätit upp tar de en vattenfl aska och en frukt med sig till vidare skoldag.

En mysig start på dagen
— Ja, det är en riktigt lyx. Men inte bara för att det är gott och vackert, utan också för att vi samlas till frukost vilket ger en mysig start på dagen, menar Therese Polonyi.

Frukostprojektet är ett försök, för årskurs 8 under fyra veckor och vid varje skoldag. Och för eleverna i årskurs 6 och 9 de skoldagar då de har nationella prov. Skolsköterskan Hanna-Mia Hellberg hoppas att projektet permanentas.

— Eleverna säger själva att de mår bättre under de dagar de får en rejäl frukost här på skolan, säger Hanna-Mia Hellberg.

— Dels tror jag att de äter mer och bättre. Att plocka ihop en välkomponerad frukost hemma i morgonstressen är kanske inte lika lockande. Dessutom vet jag att många upplever det som trevlig start på dagen.

Mer energi inför proven
Piggare, nöjdare, starkare, gladare — Therese Polonyi ser tydligt hur eleverna orkar med de långa passen vid de nationella proven bättre nu än tidigare.

— Tidigare orkade inte eleverna riktigt med eftermiddagen, efter att de haft krävande prov som de nationella är.

— Men bara på dessa få gånger vi har serverats frukost före proven märker jag hur de är aktiva och koncentrerade även på eftermiddagarna. Borta är klagandet på huvudvärk, magont eller trötthet, konstaterar Therese Polonyi.

Frukostprojekt på Ekenässkolan och Västra skolan

Mentor Therese Polonyi, klass 6B på Västra skolan, märker att eleverna orkar mer när de serveras frukost. Foto: Anna Terstad/Eslövs kommun

Frukostbuffé på Västra skolan

Nästan som på hotell...

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler