Eslövs kommun logotyp

Egna hjälpmedel som förenklar vardagen

Ett veckoschema där var dag har sin egen färg och ett litet häfte till stöd för dagens shoppingrunda i mataffären. Bild- och datagruppen inom daglig verksamhet i Eslöv tillverkar individuellt anpassade hjälpmedel för kommunens brukare.
Och deras ambitioner har också spridit sig utanför kommunens gränser.

— Ja, vi har haft besök av flera kommuner som är nyfi kna på hur vi arbetar. Det är väldigt roligt, speciellt som vi ser vilken nytta hjälpmedlen gör för våra brukare. Så andra får gärna ta efter oss, skrattar Ulla Rosengren, arbetsterapeut i bild- och datagruppen inom daglig verksamhet.

Kognitiva hjälpmedel kan vara allt från planeringskalendrar och schema för städning till måltidsschema och recept som bygger på bilder och symboler.

Utställning i butiken
Ulla Rosenberg tillsammans med kollegan Max Hettinger, handledare i daglig verksamhet, visar utställningen med hjälpmedel som är uppställd i daglig verksamhets butik "Lite av varje" på Storgatan 34 i Eslöv.

— Många upplever att vardagen blir både lugnare och lättare med till exempel ett färgkodat schema på väggen över dagens aktiviteter. Genom att brukarna lätttare kan hantera sin vardag via hjälpmedlen upplever de också att de blir mer självständiga i sin vardag. Det känns väldigt viktigt, menar Ulla Rosengren.

— Hjälpmedlen kan också fungera som ett stöd för minnet, som till exempel ett häfte med plastade bilder på matvaror som brukaren kan ha med sig till affären. Vi arbetar mycket med pictogrambilder och genom dessa kan också brukaren få hjälp med att uttrycka önskemål och känslor, tillägger Max Hettinger.

Fördel producera själva
Där, i rummen innanför själva butikslokalen på Storgatan 34, tillverkas också det mesta av materialet till de olika hjälpmedlen.

— Det är en stor fördel att vi producerar det mesta här. Vi gör allt från grunden och kan därför helt anpassa hjälpmedlen till varje individ.
snabbt justera och byta ut så att det blir perfekt, säger Max Hettinger.

Välkommen till butiken!
I butiken "Lite av varje" säljs också ett brett sortiment av hantverk som brukarna inom daglig verksamhet har tillverkat. Butiken är öppen vardagar klockan 09.30-15.00.

Bild- och datagruppens egenhändigt tillverkade hjälpmedel

Ett recept och ett färgkodat schema tillverkat av Bild- och datagruppen i Eslöv.

Butiken Lite av varje

I butiken Lite av varje finns en utställning med exempel på kognitiva hjälpmedel som kan beställas från Bild- och datagruppen.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler