Eslövs kommun logotyp

Det blommar i Stadsparken

Tulpanträdet längs Kyrkogatan i Stadsparken i Eslöv är fullt av sina karaktäristiska och mycket vackra blommor. Blommorna är cirka tio centimeter i diameter, de sitter ensamma och är toppställda, doftlösa och tulpanlika.  
– Vi har haft ett par vintrar som varit mycket gynnsamma för just Tulpanträdet. Men detta är något alldeles speciellt, så vackert, konstaterar Allan Lickandet, trädgårdsingenjör i Eslövs kommun.

Kronar uppdelad i kupoler
Tulpanträdet är en art i familjen magnoliaväxter och förekommer naturligt i östra USA. Arten odlas som prydnadsväxt i södra Sverige, det kan upp till 60 meter högt som vildväxande, men är vanligen mycket lägre. Det växer på ett pyramidalt sätt som ung. Sedan blir kronan uppdelad i kupoler en efter en.

Trädet är lövfällande och får med tiden en djupt fårad bark. Bladen är sadellika vilket är mycket ovanligt. De är fyrflikiga och kan bli 20 centimeter stora och liknas vid en stiliserad tulpan. Höstfärgen är gul till guldgul.

Blommorna som liknar tulpaner
Och så de vackra blommorna. Vanligtvis blommar Tulpanträdet i maj/juni men först när trädet är åtminstone 15 år gammalt. Det kan dröja upp till 25 år innan trädet blommar rejält.

Blommorna är kraftfulla och blekt gröna och med ett orange tvärband på de inre hyllebladen. Karpellerna är många och sitter i spiral i en upp till sju centimeter lång, kottelik samling. Varje karpell har två fröämnen. Blommorna liknar i början tulpaner, därav trädets namn.

Tulpanträdet i stadsparken blommar praktfullt.

Tulpanträdet i stadsparken i Eslöv blommar praktfullt.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler