Eslövs kommun logotyp

Nu är bandet klippt för nytt kök

Äntligen! Nu är bandet klippt för det nya och hett efterlängtade skolrestaurangen på Ekenässkolan och Västra skolan i Eslöv.

- Jag hade själv gymnastik här för många år sedan och att nu se gympasalen ombyggd till säkert Skånes vackraste och mest funktionella skolrestaurang känns mycket bra. Jag hoppas ni kommer att trivas här, menade Cecilia Lind, kommunalråd i Eslöv, vid måndagens invigning.  

Ekenässkolans och Västra skolans nya kök är ett så kallat tillagningskök. Totalt ska dagligen 1 200 portioner lagas där, drygt 600 går till eleverna på de egna skolorna. Övriga portioner packas och skickas ut till andra enheter i kommunen. Verksamheten har sex heltidsanställda.

– Det känns mycket bra. Vi kommer också att jobba för att kunna servera frukost till framförallt de äldre eleverna på Ekenäs, och framförallt de dagar när de har nationella prov och dagen är extra lång och tuff, berättar Birgitta Mårtensson-Asterland, kostchef i Eslövs kommun.  

Blänker och gnistrar i nya köket
Det blänker och gnistrar i det nya köket på Ekenässkolan och Västra skolan. Allt är nytt, väldigt fräscht och ändamålsenligt. Och matsalen i den gamla gymnastiksalen ska vi inte tala om. Den är ljus, rymlig, läcker, fin och — alldeles fantastisk.

– Ja, vem har en sådan härlig matsal! Roligt är att så mycket av det gamla i salen är bevarat såsom de bruna träbjälkarna i taket, de höga listorna, dörrarna och sittbänkarna i hallen, menar Birgitta Mårtensson-Asterland.

Måltidsprojekt för alla elever
I samband med att det nya köket nu har öppnat på Ekenässkolan och Västra skolan inleds också ett samarbetsprojekt mellan måltidsverksamheten och skolans och förskolans pedagogiska personal. Projektet innebär att måltiden i en ännu större grad ska bli en del av skolverksamheten och bli en betydande resurs i skolan.

Idag har skolorna i Eslöv pedagogiska måltiden för de mindre eleverna men i projektet utökas detta till att gälla alla eleverna, ända upp till årskurs 9. Praktik i köket för både barnen i förskolan och grundskolan är också en del av projektet. Dessutom ska pedagogerna på skolan utbildas i näringslära och matens miljöpåverkan, kunskaper som de sen ska föra vidare till eleverna.

Utvärdering hösten 2014
Pedagogiska måltider har prövats i andra skolor i landet och gett gott resultat. Måltidsmiljön har blivit betydligt lugnare och alla går till matsalen och äter. Pedagogerna säger sig ha fått en utökad möjlighet till positiv kontakt med sina elever.

Måltidsprojektet, som ska pågå hela 2014, kommer att i första hand omfatta Ekenässkolan, Västra skolan och de fyra förskolorna Skyttebo, Trollebo, Skogsgläntan och Ekebo. Hösten 2014 ska projektet utvärderas.

Cecilia Lind inviger Ekenässkolans och Västra skolans nya skolrestaurang.

Kommunalrådet Cecilia Lind högtidstalade när Ekenässkolans och Västra skolans nya skolrestaurang invigdes på måndagen. – Skånes finaste, konstaterade Cecilia Lind. Foto: Anna Terstad/Eslövs kommun

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler