Eslövs kommun logotyp

Ikebana möter Delft i foajén

Under mars månad ställer Anna Molin ut sin keramik i montrarna i Stadshusets foajé i Eslöv. Hon visar upp både rakubränd keramik med koppling till den japanska blomsterkonsten Ikebana och alster inspirerade av holländskt delftporslin.
Anna Molin är född, bosatt och verksam på ön Ven. Där arbetar hon med keramik och gör verk i företrädesvis stengods och porslin. Under sommaren har Anna öppet i sitt växthus mitt på ön. Hon är även med på öns konstrunda under Kristi Himmelsfärdshelgen.
 
På Galleri Pictor gör Anna under Trädgårdsrundan den 7—9 juni installationer i trädgården och galleriet. Annas trädgårdskeramik finns också på Karla Konsthantverk i Helsingborg.
 
Japanska blomsterkonsten Ikebana
Filosofin bakom japanska Ikebana är, precis som med rakun, att det unika skall lyftas fram. Både det sköna — men också imperfektionerna hos ett enskilt objekt. Hos blommor kan det vara vissnandets process och hos rakun märken efter arbetets och bränningens gång.

Holländska tulpanvaser inspirerade
Steget från Japan till Holländska Delft kan tyckas långt. Fast precis som Japanerna arbetade med att framhäva enstaka blommor gjorde holländarna detsamma.
 
Det syns i paraduppsättningar av Delftporslin från barocken under den värsta tulpanfebern, då en enda tulpanlök kunde kosta astronomiska summor. Det är dessa tulpanvaser från Delft som Anna har inspirerats av till de alster som visas i två av montrarna i foajén.
 
Blommor blir till arketyper som vi verkar behandla på samma sätt oavsett vårt kulturella ursprung. Från Japan till Holland.

Utställningen med Anna Molin pågår under hela mars. Den kan ses måndag–onsdag och fredag klockan 08.00–16.30 och torsdag klockan 08.00–18.00.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler