Eslövs kommun logotyp

Har du brandkoll inför jul och nyår?

Möt Räddningstjänsten Syd vid Storgatan i Marieholm söndag den 8 december för att få hjälp och stöd i hur du ska skydda dig och ditt hem mot bränder.  
– Vi vet att antalet bränder ökar markant i december. Tända ljus som glöms bort, kvarlämnade kastruller på heta spisplattor och tomtebloss i torra granar kan orsaka bränder, konstaterar Magnus Swane, styrkeledare på Räddningstjänsten Syd.

Påslagen platta på spis som glöms
Under december och januari brinner det som mest i våra bostäder. Den vanligaste orsaken till brand i villa eller radhus är att något i eller runt en eldstad fattar eld. Ofta saknas det kunskap om rätt installation, rätt skötsel och hur man ska elda rätt. I lägenheter är den vanligaste orsaken att en påslagen platta på spisen glöms bort.

– De första minuterna är de viktigaste för att förhindra elden från att sprida sig och där kan den enskilde med bra utrustning och kunskap göra väldigt mycket själv. Kommer vi efter tio minuter, som är vår utryckningstid, har mycket hunnit hända, säger Magnus Swane.

Brandvarnare ska testas och bytas ut
Så genom att ha koll och rätt utrustning hemma kan du själv se till att inte olyckan händer lika lätt. Fungerande brandvarnare, brandsläckare, brandfilt, spisvakt och kunskap ger dig en julstämning som räcker hela jul- och nyårshelgen.

Men det är inte så lätt. Inte så lätt att veta i vilka rum brandvarnarna ska sitta och hur ofta de ska testas eller bytas ut. Eller veta hur en brandsläckare eller brandfilt ska användas. Eller ens vad en spisvakt är för något.

– Vi jobbar väldigt mycket förebyggande för att få så många som möjligt medvetna om detta. Under hela vintern, med en extra satsning just nu, är därför också våra ordinarie hembesök väldigt viktiga. Där vi erbjuder råd och tips kring brandskyddet hemma, de grupper vi för närvarande främst inriktar oss på är de äldre, unga vuxna och icke svensktalande, förklarar Magnus Swane.

Marieholm
Men ta också chansen att möta räddningstjänsten på söndag den 8 december. I Marieholm finns räddningstjänsten på Storgatan klockan 13.00-16.00.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler