Eslövs kommun logotyp

Eslöv - årets säkerhetskommun!

Eslöv är årets säkerhetskommun!

Det blev Eslövs kommun som fick ta emot priset för Årets säkerhetsarbete i kommun i Security Awards 2013, säkerhetsbranschens största tävling, vid en ceremoni i Stockholm på torsdagen.

Eslöv vann i konkurrrens med Kristianstads kommun och Norrmalms stadsdelsförvaltning i Stockholm. I Stockholm tog Eslövs kommuns fastighetschef Lars Andersson och enhetschef Håkan Andersson emot priset.

Motiveringen lyder som följer
"2010 vann Botkyrka, 2011 vann Nyköping, 2012 vann Södertälje kommun... I år vill juryn uppmärksamma en kommun som genom bred, föredömlig, uppskattad och prestigelös samverkan, prioritering av säkerhet, tydlig information och väl genomförda upphandlingar har skapat förutsättningar för att uppnå sina trygghetsmål. Genom att arbeta strategiskt och tålmodigt med nolltolerans, vedertagna metoder, lyhördhet och långsiktighet har alla i kommunen nu möjlighet att känna trygghet, gemenskap och lugn. Årets säkerhetsarbete i kommun 2013 går till: Eslöv."

Mycket stolt och glad
Åsa Mikkelsen, säkerhetsstrateg i Eslövs kommun, är mycket stolt och glad över priset.
– Priset är ett bevis på att om vi alla hjälps åt så ger det också resultat. Därför tillfaller priset oss alla; kommunen tillsammans med polisen, räddningstjänsten och bevakningsföretagen i Eslöv. Eller som vi säger i Örat mot marken "Tillsammans ser och hör vi mycket mer än var och en för sig", helheten är större än delarna var för sig, menar Åsa Mikkelsen.

Beslut i rask takt
Det var efter de omfattande bränderna, där bland annat Norrevångshallen totalförstördes i juni 2010, som behovet av att ta krafttag i det förebyggande säkerhetsarbetet blev stort för kommunen. Omgående fattades en rad beslut i ett försök att skapa en ökad trygghet för Eslövs medborgare. Besluten verkställdes i snabb takt.

Örat mot marken
Redan någon månad efter storbranden i Norrevångshallen startades samverkansgruppen "Örat mot marken". Där arbetar Eslövs kommun tillsammans med polis, räddningstjänst och bevakningstjänst för att långsiktligt skapa ett tryggare Eslöv. Gruppen träffas varje vecka, året om, och utbyter erfarenheter och diskuterar fram gemensamma åtgärder.

Andra åtgärder som har gjorts de senaste åren, till följd av bränderna, för att stärka säkerhetsarbetet är också bland annat att installation av 75 värmekameror fördelade på ett stort antal kommunala byggnader, låsa in alla sopkärl, nedklippta buskage, inget brännbart sex meter från fasad, samverkansavtal med polisen och inrättande av en social investeringsbudget.

Nominerade redan 2011
2011 var första året Eslövs kommun uppmärksammades för sitt säkerhetsarbete med en nominering. Då, precis som i år, blev kommunen nominerad i kategorin Årets säkerhetsarbete i kommun i Security Award. Totalt tre kommuner nominerades, Eslöv vann inte utan Nyköpings kommun fick ta emot priset den gången.

Förra året kom nomineringen också till Eslöv i Det skandinaviska riskhanteringspriset som ges till kommuner i Sverige, Danmark och Norge.  Priset gick till en dansk kommun.

Totalt delades priser i tretton olika kategorier ut under torsdagen i Security Awward, i bland annat Årets säkerhetsföretag, Årets IT-säkerhetslösning och Årets Säkerhetsnål.

Eslöv är årets säkerhetskommun!

Eslöv är årets säkerhetskommun! Fastighetschef Lars Andersson och enhetschef Håkan Andersson tog emot priset det prestigefulla priset i säkerhetsbranschens största tävling Security Award på torsdagen. Foto: Torbjörn Larsson

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler