Eslövs kommun logotyp

Bra sommar på Turistbyrån i Eslöv

Sommaren vid Turistbyrån i Eslöv har varit mycket lyckad, trots att Stadsbiblioteket har varit stängt under så gott som hela sommaren.
– Visst har vi tappat besökare men det är främst de som besöker biblioteket och som på vägen ut slinker in på turistbyrån för att hämta en karta eller en kulturkalender. Som sagt, det fanns en oro att Eslövsborna inte skulle besöka turistbyrån men det gick upp för oss rätt omgående att oron var helt onödig och responsen från medborgarna över att här har varit öppet har varit mycket positiv, konstaterar Helena Nilsson, turistinformatör i Eslövs kommun.

Eslövs Turistbyrå ligger i foajén till Eslövs stadsbibliotek. Under hela sommaren var dock stadsbiblioteket stängt på grund av golvbyte. För att inte personal och besökare på turistbyrån inte skulle störas av bygget sattes en provisorisk vägg upp mellan foajén och själva bibloteket.

– Vi förvarnade redan innan golvbytet att tillfällig stängning av turistbyrån kunde vara aktuell om ljudnivån blev störande men det har inte varit aktuellt. Den enda gång som det har varit stängt är när brandlarmet på biblioteket har utlösts på grund av byggdamm, berättar Helena Nilsson.

Sommarkortet för besökare till Eslöv
Stängningen av biblioteket gav en oro om att besökarna till turistbyrån skulle bli avsevärt färre än tidigare. Men så blev det alltså inte. Istället blev minskningen bara 197 besökare i jämförelse med förra sommaren. Totalt besökte 2954 personer turistbyrån i sommar.

Helena Nilsson har sett i sommar att Skånetrafikens sommarkort har lockat många till Eslöv.

– De kommer från Hörby, Höör, Lund, Malmö, Kristianstad, Helsingborg, ja från hela Skåne med både buss och tåg. Standardfrasen när en sommarkortsbesökare kommer är: "Hej! Jag/Vi har kommit med sommarkortet och vad finns det att göra här?", berättar Helena Nilsson.  

Inte alltid koll på namnen
Nej, flertalet av dagsbesökarna är inte så pålästa om Eslöv men oftast blir de förvånade över att det finns så mycket att se och göra, både i tätorten och i övriga delar av kommunen.
         
– Ibland har besökaren hört talas om något som de vill besöka eller vill veta mer om. Men de är inte alltid koll på namnen utan har andra namn som till exempel stadshuset för Medborgarhuset, mörkrets sjö eller våffelparken för Trollsjön, Spökslottet för Hjularödsslott, stenhögen för Stenberget eller Leksakshuset för Leksaksmuseet.
         
– Däremot är de besökare som kommer lite längre ifrån och ska stanna några dagar i Eslöv, kanske ha Eslöv som utgångspunkt för sin Skåne-semester, betydligt mer pålästa. Målet är att besökarna skall lämna turistbyrån nöjda och att de har fått ett gott intryck av Eslöv.

Roligt när medborgarna hjälper till
Populära besöksmål är Leksaksmuseet, Karlsrobadet, Trollsjön, Borgstugan och Trollenäs slott.

– Men självklart tipsar vi om andra besöksmål som finns i kommunen också. Det finns mycket här att besöka. Kommuninvånarna är de bästa ambassadörerna, säger Helena Nilsson.

– Det har också hänt vid ett flertal tillfällen att Eslövsbor har hjälpt till med tipsandet när vi har haft besök på turistbyrån. Det är roligt att lyssna på vad det tipsas om för det är olika från person till person. Det finns en stolthet och en hjälpsamhet som är väldigt positiv.

Kommuninvånarna själva kommer för att få tips på utflykter eller för att hämta cykelkartor eller en kulturkalender.

– Kartan "Fikacykling" har varit väldigt uppskattad. Det fanns dagar då det kändes som vi inte gjorde något annat än att dela ut och prata om cykelkartan, säger Gunilla Hedlund, en av sommarens turistbyråassistenter.

Cykelkarta med cykeltvång
Frågan om det var okej att med bil köra de olika förslagen på cykelrundor har också förekommit.

– Självklart har vi svarat att det är cykeltvång om man tänker använda sig av kartan, skrattar Gunilla Hedlund.

Kunniga och frågvisa
Många Eslövsbor är också väldigt kunniga, och "frågvisa".

– Jag är förvånad över att det är en så blandad grupp som besöker turistbyrån och att frågorna inte bara är turistfrågor säger Åsa Flykt, också turistassistent i sommar. Det har varit svenskar och utländska besökare, fler besökare än jag trodde det skulle vara och jag har besvarat frågor, allt från öppettider på badet till äldreomsorgen och om att flytta hit.

Eslövs Turistbyrå ligger sen 2004 i Eslövs stadsbiblioteks entré och tillgänglig under bibliotekets öppettider, det vill säga 48 timmar i veckan året om. Turistbyrån uppfyller branschorganisationen Visitas auktorisationskrav för en grön/vit turistbyrå.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler