Eslövs kommun logotyp

Bian firade både 20 och 25 år

Idag för exakt 20 år sedan invigdes biografen Bian i Eslöv. Och faktiskt är det på dagen också exakt 25 år sedan dåvarande kanslichef Gert Berglund undertecknade det kontrakt som gav Eslövs kommun tillgång till en lokal för en helt ny biograf.
Före detta kulturchefenBrittmo Bernhardsson berättade vid 20-årsjubileet om den, som hon uttryckte det, långsamma vägen fram till att Eslöv fick en ny biograf sedan det att de gamla biograferna Capitol och Palladium hade stängts. Palladiumhuset på Norregatan, nuvarande stadsbiblioteket, uppfördes redan 1910 som en av landets första biografer byggd specifikt för filmvisning.

– När vi arbetade som mest med att ge Eslöv en ny biograf var det många andra städer i landet  som stängde och rev sina biografer. Men här i Eslöv var viljan från medborgarna för en ny biograf  hela tiden mycket stor, det engagemanget minns jag väldigt väl, menade Brittmo Bernhardsson.

Vit lapp på skrivbordet
Brittmo Bernhardsson hade särskilt bjudits in, jubileumsdagen till ära. Hon inledde sitt jubileumstal med att berätta om hur familjen Bernhardsson flyttade till Eslöv för 30 år sedan och om hur hon en tid efter flytten fick anställning som kultursekreterare på Eslövs kommun.

– Jag fick ett jättefint tjänsterum i Stadshuset, som då var nybyggt, och när jag kom in i mitt i övrigt ganska kala och tomma rum så hittade jag en vit lapp på skrivbordet. På den stod det "Välkommen till Eslöv. Eslövs biograf är nedläggningshotad! Vad tänker du göra åt det?". Det var ett tydligt budskap, konstaterade Brittmo Bernhardsson.

Två salonger - en röd och en blå
Tio år senare, och väldigt många turer fram och tillbaka, kom så alltså invigningsdagen för Bian. Biografen öppnades då med två salonger, en röd som rymmer 146 personer och en blå som rymmer 50 personer. Förutom ordinarie filmvisning på kvällar och helger, drevs Bian redan från början med dagbio, filmstudio, skolbioverksamhet, föreläsningar och konferenser. Sedan februari 2010 har Bian också digital 3D-visning.

Bian firas med filmvisningar och kringaktiviteter i sex dagar, 3—8 oktober. Filmer för alla åldrar!

Ta del av hela invigningsprogrammet för Bian 20 årlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Jubileumsfirande av Bian i Eslöv.

Före detta kulturchef Brittmo Bernhardsson talade när biografen Bian i Eslöv fyllde 20 år. Foto: Anna Terstad/Eslövs kommun

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler