Eslövs kommun logotyp

Protest mot beskedet om Marieholmsbanan

Kommunalrådet Cecilia Lind och tre marieholmsbor körde till Trafikverket Syd i Kristianstad på måndagseftermiddagen för att framföra sin stora besvikelse över det plötsliga beskedet om att satsningen på Marieholmsbanan inte kommer att genomföras.
– Att företagare har försökt lura oss, det har vi varit med om förr. Men att bli lurade av staten på det här sättet känns inte alls bra. Vi är mycket besvikna, konstaterade Cecilia Lind vid mötet i Kristianstad med regionschef Lennart Andersson.
Det var Marieholms Byaförening som hade tagit initiativ till mötet med Trafikverket Syd och tillfrågade Cecilia Lind om hon ville följa med. Cecilia Lind, som också kommer också att träffa en de närmaste medarbetarna till Trafikverkets generalsdirektör Gunnar Malm vid ett möte i Helsingborg på torsdag, svarade utan tvekan "ja".
 
Beklagar verkligen
I Kristianstad tog regionchef Lennart Andersson emot delegationen från Eslöv och Marieholm. Lennart Andersson fick tydligt veta delegationen missnöje med att det positiva beskedet om ett återinförande av tåg förbi Marieholm plötsligt, två dagar innan avtalet skulle skrivas på, tog sig en helomvändning.  
 
– Jag beklagar det verkligen, vi har tittat på varenda krona för att kunna genomföra projektet men det går inte just nu. Tyvärr för jag ser också det positiva för hela regionen i en upprustning av den så kallade Marieholmsbanan, det finns absolut en win-win-situationen i det här, menade Lennart Andersson.
 
Stöd av Trafikverket Syd
Trafikverket Syd, alltså regionalt, stödjer alltså Marieholmsbanan och upprustningen av järnvägen mellan Eslöv och Helsingborg. Beslutet om att plötsligt säga nej till projektet kommer från Trafikverket centralt.
 
– Vi hade, om inte annat, önskat att vi hade kunnat ge er beskedet om att det inte blir en upprustning av banan tidigare, det är olyckligt att det blivit såhär, menade Lennart Andersson.

1 060 namnunderskrifter  
Marieholms Byaförening passade på att överlämna en lunta namnunderskrifter med  försättsbladet "Få igång tågen mellan Helsingborg och Marieholm nu!!!!". Därefter blad efter blad med totalt 1 060 namnunderskrifter. Rustan Ligander är ordförande i Marieholms Byförening.
 
– Jag flyttade till Marieholm 2008 och förstod direkt önskemålet om att åter få tågtrafik till orten. Det skulle betyda oerhört mycket för Marieholm, se till Stehag som fördubblade sin befolkning på tio år sedan de fick Pågatåg. Marieholm hade absolut kunnat växa i samma omfattning, orten ligger otroligt bra till med sin närhet till stora städer såsom Helsingborg, Landskrona, Malmö, Lund och Eslöv, menade Rustan Ligander.

Öppnar en arbetsmarknad 
Cecilia Lind började kämpa för Marieholms banan 1997. Det var bland annat marieholmsbornas starka engagemang i frågan som väckte hennes egen. Tillsammans med att hon hade följt den positiva utvecklingen i Stehag.
 
– För framförallt Marieholm, men även för Eslöv, hade av en snabbare förbindelse till Helsingborg varit mycket positiv. Vi har många kommuninvånare som redan arbetar i Helsingborg och tågen hade öppnat arbetsmarknaden för ännu fler, menar Cecilia Lind.

Samma tid som till Malmö
Hon vet att boende i Eslöv har varit negativ till sträckningen av Marieholmsbanan. Men idag upplever hon frågan lite annorlunda.
 
– Jag upplever att de flesta i Eslöv är positiva till Marieholmsbanan idag. Med tågen tar du dig lika snabbt från Eslöv till Helsingborg som du tar dig från Eslöv till Malmö.

Absolut inte nöjd 
Efter mötet med regionchef Lennart Andersson var delegationen från Eslöv och Marieholm glad över att ha fått framföra sina åsikter men absolut inte nöjd.
 
– Vi hade inte förväntat oss en vändning men vi har fått framföra våra åsikter och det känns bra. Jag hade dock verkligen velat ha någon form av besked om när Marieholmsbanan nu kan tänkas bli aktuell i Trafikverkets budget, på ett ungefär, men det fick vi inte, konstaterade Cecilia Lind.

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler