Eslövs kommun logotyp

Eslöv på topplista över ekologisk mat

Eslövs kommun har slagit sig in på 25:e plats på topplistan över de kommuner i landet som serverar högst andel ekologiska livsmedel i sina matsalar.
– Väldigt roligt att vi uppmärksammas, konstaterar Birgitta Asterland, kostchef i Eslövs kommun.

26,1 procent av samtliga livsmedel som förra året serverades i Eslövs kommuns matsalar var ekologiska. Med denna siffra hamnar alltså Eslöv på 25:e plats ibland landets samtliga 290 kommuner och 17 landsting. Det nationella målet för hur stor andel ekologiska livsmedel som ska serveras i offentlig sektorn, satt av regeringen för några år sedan, är 25 procent. Målet ska vara nått till 2013.

Lund, Malmö och Södertälje i topp 
I topp på den ekologiska listan utmärker sig tre kommuner, Lund, Malmö och Södertälje, som alla serverar lite över 40 procent ekologiska livsmedel. Mellan topptrion och Eslövs 25:e plats kommer kommuner såsom Vellinge, Svedala, Ockelbo, Lidköping och Åre och dessutom tre landsting varav bland annat Örebro läns landsting.

27 kommuner och fem landsting 
Förra året var det bara 27 kommuner och fem landsting har nådde det nationella målet om att servera minst 25 procent ekologiska livsmedel i den offentliga sektorn. Den ekologiska inköpsandelen ligger på 17,9 procent i genomsnitt för hela landet. 76 procent av landets kommuner och landsting har tagit egna mål för inköp av ekologiskt.
 
Tionde enkätundersökningen
Det är EkoMatCentrum, informationscentrum för ekologiska produkter, som står bakom enkätundersökningen om ekologiskt i offentlig sektor som nu placerar Eslöv på en 25:e plats. Landets alla kommuner och landsting gavs möjlighet att medverka i undersökningen och svarsfrekvensen var hela 75 procent. Undersökningen är den tionde nationella marknadsstudien över ekologiska livsmedel i offentlig sektor genomförd av EkoMatCentrum.

 

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler