Eslövs kommun logotyp

Dagen då vi fick se ett flygande lamm

I dag har vi haft en bra dag med intressanta diskussioner och, minst sagt, udda, upplevelser. Vårt bagage kom strax efter midnatt så bara det gjorde dagen fulländad redan från början.
Dagen var vigd åt diskussioner kring frågor som gällde yrkesutbildning för unga och jämställdhetsfrågor. Det är vid sådana här tillfällen man inser hur långt vi kommit i Sverige.
 
Vi möttes igen i Lugazis stadshus tillsammans med representanter från deras fullmäktige och vi gav en presentation av Sverige och Eslöv. Den väckte många frågor hos våra åhörare och det blev många intressanta diskussioner.
 
I Uganda finns bara ett teoretiskt utbildningssystem och det gör att avhoppen från skolan är stora. Det är väldigt få som lyckas gå igenom hela utbildningssystemet så de behöver praktiska alternativ.
 
I jämställdhetsfrågor är det som de själva säger det: "This is a mans world!". De är idag där vi var för 80 år sedan! Synen och inställningen är direkt stötande för oss och i de här frågorna har de väldigt långt kvar, men samtidigt finns det en vilja att förändra; även bland vissa män, framför allt borgmästaren. Det blev väldigt många, långa och givande diskussioner.
 
Framåt eftermiddagen åkte vi och besökte en grupp Numibiska kvinnor som flätade mattor och korgar. De säljer dem sedan på den lokala marknaden men tyvärr har folket här inte pengar att köpa dem för, så de vill gärna ha kontakter i Sverige så att de kan sälja dem där och på så sätt kunna försörja sina familjer.
 
Vårt nästa studiebesök blev inställt och istället åkte vi rakt ut i naturen och kom till  Sseziwa Falls - ett vattenfall omgivet av en fantastisk natur. Vi gick runt i området med guide och fick veta att platsen var viktig i den traditionella religionen och var en helig plats för många i lokalbefolkningen.
 
Ute i skogen stötte vi på en grupp människor som kommit till fallet för att utöva en gammal rit: för att försäkra sig om en lycklig framtid skulle de kasta ett lamm nerför fallet. Om lammet kom upp efteråt levande var de lovade en lycklig framtid, men om det dog i fallet skulle det inte gå bra för dem.
 
Detta var en rit som alla våra ugandiska värdar hört talas om men ingen av dem hade sett, så vi stannade kvar vid vattenfallet och fick bevittna hur lammet kastades ut i vattenfallet. Det går knappast att beskriva i ord hur det kändes att se detta, men det är nog väldigt få svenskar som sett detta och något mer udda lär man inte få uppleva igen. Bisarrt är nog det ord som kommer närmast för att beskriva det hela.
 
Lammet överlevde fallet och det sista vi såg av det var när det sprang för livet jagat av en ung pojke som försökte fånga det. Om han fick tag på det så skulle det slaktas för att sedan ätas i en rituell middag.
 
Så avslutades en minst sagt udda dag som trots det flygande lammet var väldigt givande och intressant.
 
Magnus Månsson, utvecklingsstrateg i Eslövs kommun

Vackert flätade mattor och korgar i Uganda. Foto: Magnus Månsson/Eslövs kommun

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler