Eslövs kommun logotyp

Dagen då Eslövs kommun fick en egen höna

Idag har det varit varmt! Vi svenskar gick och svettades hela förmiddagen och undrade hur folk kan jobba här nere i denna fruktansvärda värme, tills vi insåg att även ugandierna tyckte det var jobbigt. Då kändes det faktiskt lite bättre...
Dagarna följer samma mönster: frukost vid sju-tiden, vi hämtas klockan åtta och åker till Lugazi där vi har diskussioner kring ett givet ämne, paus för frukost, paus för lunch och på eftermiddagen studiebesök. Så har det varit alla dagar och så var det även idag.
 
Dagens ämne för diskussioner var ökat medborgarinflytande och effektivt styre av kommunen. Med på mötena är alltid borgmästaren, kommundirektören, Grace - vår kontaktperson i Lugazi - och ett flertal ledamöter ur deras fullmäktige.
 
Väldigt stora skillnader
Skillnaderna mot Sverige är så stora att de är svåra att förstå. Här finns ingen yttrandefrihet, ingen likhet inför lagen, ingen jämlikhet och det politiska klimatet är minst sagt spänt. Under valkampanjerna inför valen försöker man smutskasta sin motståndare så mycket som möjligt och det medför att man i perioderna mellan valen knappast kan samarbeta med varandra. De tittar bara konstigt på oss när vi beskriver hur det går till i Sverige, och sedan säger det att kulturen i Uganda är stark, vilket då innebär att de tycker att vårt sätt inte är för dem alls.
 
Men trots allt verkar det som om de faktiskt lyssnar på oss och tar åt sig, för ibland blir det väldigt bra diskussioner som leder framåt och inte bara fokuserar på alla hinder som finns i samhället här nere. Det finns en vilja att förändra och en vilja att använda oss för att gå framåt i utvecklingen.

Sötpotatis och en levande höna
Efter lunch åkte vi och besökte en gammal kvinna som lyckats skapa sig en försörjning genom att hålla djur på en väldigt liten yta. Detta är inget som på något sätt skulle accepteras i Sverige utan tvärtom räknas som djurplågeri (liksom lammet i går) men här handlar det om ren överlevnad. Den gamla damen hade på en väldigt lite yta i utkanten av Lugazi två kor, ett flertal getter och får plus ett antal höns, och på detta sätt försörjde hon sig själv och sin familj.
 
I kulturen här i Uganda ingår det att man måste bjuda sina gäster på något och den gamla damen ville bjuda oss på mat. Våra värdar hade dock avrått henne från detta eftersom de förstod att våra magar inte skulle klara maten som lagades i henne hus, så vi fick maten med oss i stället. Olagad.

Så när vi lämnade damen var vi en påse sötpotatis och en levande höna rikare. Vi diskuterade om vi skulle tillaga hönan, ta med den hem eller åka tillbaka till gårdagens vattenfall och kasta ut den för att få tur inför vår hemfärd (vilket vi, efter hitfärden, känner att vi behöver) men vi enades om att ge hönan och potatisen till Grace. Inte utan en viss saknad dock.

Ungdomar dansade 
Eftermiddagen avslutades med ett två timmar långt uppträdande av "Save the Youth Music  Group" där ungdomar framförde traditionella danser. De var så otroligt duktiga! Vi bara satt och önskade att vi kunde ta dem till Eslöv och sammanföra dem med Kulturskolan. En otrolig upplevelse fast det var så varmt. Ungdomarna som dansade svettades floder men de log lika stort hela tiden. När vi åkte därifrån kände vi bara lycka inombords. En bra dag alltså.

Magnus Månsson, utvecklingsstrateg i Eslövs kommun

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler