Eslövs kommun logotyp

Dagen då Eslöv fick ett eget träd i Lugazi

Idag hade vi det näst sista mötet med folket i Lugazi och vi diskuterade sophantering. Det blev intressant diskussioner men de har i nuläget ingen egentlig sophantering: de har bara en lastbil som kör runt skyfflar upp sopor som människorna slänger i "betongbunkrar".
Soporna slängs sedan på en stor soptipp där människor går runt och samlar på sig vad de kan använda eller sälja - det är deras sopsortering. Lastbilen som de kör soporna med går dessutom sönder ofta och den kom idag tillbaka från reparation: flaket hade frätt sönder av alla kemikalier som finns i soporna.

Dessa kemikaliefyllda sopor hamnar alltså bara i en stor sophög där allting så småningom hamnar i grundvattnet. Men de inser problemen och de vill jobba med dem, men de saknar totalt alla resurser som behövs för att faktiskt göra någonting.

Plantera ett eget träd 
På eftermiddagen åkte vi ut i Lugazi och bakom en väldigt intressant bilverkstad, allt arbete gjordes på en grusplan, planterade vi ett träd som Borgmästaren i Lugazi utnämnde till Eslövs kommuns eget mangoträd.

Efter det åkte vi till en muslimsk skola och där fick alla deltagarna på resan plantera ett eget träd. Vi besökte även barnen i klassrummen som hastigast. Lika underbara som alltid, men vi blev lite beklämda när vi såg hur många barn det fanns i varje klassrum: i vissa klassrum fanns det 70 barn!
 
Efter det åkte vi ut och tittade på deras nya planerade soptipp och insåg till vår fasa att den låg högt upp på en kulle och nere i dalen nedanför rann en bäck. En illa vald plats med andra ord men vi insåg också att de har väldigt svårt att hitta bra platser för landskapet ser likadant ut överallt - väldigt kuperat.

Förberedde lördagen 
Vi avslutade dagen en timme tidigare än beräknat, dels för att det var så varmt men även för att vi behövde förbereda oss inför morgondagen.
 
I morgon lördag ska vi träffas i Mukono och försöka sammanfatta vad vi kommit fram till och om det finns möjliga områden att samarbeta kring. Därefter kommer vi checka ut från vårt hotell och åka till Entebbe där vi sover till söndagen, då vi tar ett morgonplan hem igen. Ska faktiskt bli väldigt skönt.

Förtydliga om flygande lammet 
Jag vill också passa på att förtydliga historien om det flygande lammet. Det har kommit in reaktioner om att vi deltagit i denna rit, vilket inte alls är fallet. Det var en ren slump att vi råkade befinna oss vid vattenfallet när det kom människor som skulle genomföra riten. Vi var flera hundra meter ifrån det som hände och vi hade ingen som helst möjlighet att ingripa på något sätt.

Händelsen som sådan var som jag skrev helt bisarr att bevittna, men den säger väldigt mycket om landet som vi kanske ska arbeta i: det är inte Sverige! Det är långt ifrån Sverige på alla sätt, men det finns en vilja här att gå framåt och bland annat komma ifrån folktro som denna.
 
Jag kan också meddela att vår höna fortfarande lever och mår bra. Den ska få leva vidare och lägga många ägg har vi blivit lovade.

Magnus Månsson, utvecklingsstrateg i Eslövs kommun

Kommunalrådet Henrik Wöhlecke fick plantera ett träd i Uganda. Foto: Magnus Månsson/Eslövs kommun

Kontaktcenter

- välkommen till Eslövs kommun!

Telefon: 0413-620 00
E-post: kommunen@eslov.se

Besöksadress:
Stadshuset, Gröna torg 2 i Eslöv

Postadress:
Eslövs kommun, 241 80 Eslöv

Org.nr: 212000-1173

Fler kontaktuppgifter 

Följ oss

Eslövs kommun på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

 

Händer i Eslövlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, kommunala
och andra arrangemang
i Eslövs kommun

Eslöv och jaglänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Facebooksida, nyheter
om Eslövs utveckling

Nyheter via RSS

Se alla våra kanaler