Startsidan

Stort intresse för Eslov Wide Shut

Intresset är stort för den internationella konstutställningen Eslov Wide Shut. Vernissagen lockade över 300 personer och hittills har 558 personer studerat modern konst i industrilokalen vid Åkermans väg.
Eslov Wide Shut och Stefan Lundgren

En storartad konstutställning - Eslov Wide Shut - pågår i en industrilokal vid Åkermans väg i Eslöv. Producent Stefan Lundgren framför ett verk av Lara Schnitger. Foto: Ulf Axelsson/Eslövs kommun

Den kan ge en total förändring eller i alla fall en omvälvande ny riktning i livet. Men minst av allt ska den ge en "rejäl omgång" upplevelse av samtida konst undertecknad ett fyrtiotal internationellt verksamma konstnärer.

— En skönhetsupplevelse utöver det vanliga. Något som alla kan njuta av, och ge en rejäl omgång upplevelse som ska sitta i länge, länge. Inget verk är till salu, det är upplevelsen som räknas, konstaterar Stefan Lundgren, producent bakom Eslov Wide Shut.

Mindre rum skapar närhet 
En gammal industrilokal, 2 000 kvadratmeter stor, på Åkermans väg 18 i Eslöv har förvandlats till en den perfekta utställningslokalen för Eslov Wide Shut. De skitiga tegelväggarna och det råa betonggolvet ger en neutral yttre inramning medan de uppbyggda väggarna skapar mindre rum för närhet och kontakt med utställningens deltagare. 
 
Stefan Lundgren lotsar oss fram, genom rum för rum, och berättar med stort engagemang och gedigen kunskap om utställningens 100-talet verk och dess fyrtiotalet konstnärer.
 
— Ambitionen har varit att rummen tydligt ska lyfta fram konstnärerna. Här möter vi Gerald Davis som i sina bilder lever ut sina fantasier och Brian Fahlstrom som ja, det är bara så bra. Vidare Liz Draft med sin fantastiska humor, Ry Rocklen som kan leta i år efter den perfekta "prylen" till sina installationer, Mindy Shapero vars verk mår mycket bra här och Luis Gispert som med sin fantastiska fotokonst gärna hyllar de stora mästarna, förklarar Stefan Lundgren.

Alla anknytning till Los Angeles 
Majoriteten av de medverkande konstnärerna kommer antingen från, eller lever och verkar i Los Angeles på den amerikanska västkusten. De flesta av dem är unga. Födda på 1907-talet, några så sent som på 1980-talet.

Flera av konstnärerna finns samtidigt som deras verk ställs ut i Eslöv representerade på de mest berömda och respekterade gallerierna och konstmuseerna i världen.

Högst personligt 
Teckning, måleri, foto, video och skulptur möter besökaren. Varje verk har sin egen berättelse och speglar högst personligt varje konstnärs individuella idéer.

I utställningen får betraktaren en direkt tillgång till de olika sociala, politiska och estetiska frågeställningar som engagerar unga konstnärer just nu.
 
Storartat initiativ i Eslöv
Eslov Wide Shut ger en unik inblick i ett fyrtiotal samtida, internationellt verksamma konstnärers verk. Liv Stoltz, frilansande curator och för närvarande verksam inom Experience Design Group på Konstfack i Stockholm, presenterar i sitt förord i konstkatalogen som har producerats inför utställningen Eslov Wide Shut, som en av de få större utställningar som koncentrerar sig på samtida konstnärer från Los Angeles det senaste årtiondet.

— Att en sådan utställning visas i Eslöv, som är beläget på svenska landsbygden, långt från de traditionella kulturcentrumen är storartat. Utställningen är levande på så vis att den reflekterar vår tid, skriver Liv Stoltz.
 
En del av 100-årsfirandet
Eslov Wide Shut är en del av Eslövs 100-årsfirande.

Utställningen pågår till och med den 25 september. Öppettider torsdagar klockan 12.00—20.00, fredagar till söndagar klockan 12.00-16.00. Fri entré.

Eslov Wide Shut ii industrilokal på Åkermans väg i Eslöv.

En gamma industrilokal på Åkermans väg i Eslöv har blivit en förnäm utställningslokal för modern konst. Foto: Ulf Axelsson/Eslövs kommun

Senast ändrad:
2011-09-06

Ansvarig för uppdatering:
Ann Lagerwall

Ansvarig förvaltning:

Postadress: Eslövs kommun, 241 80 Eslöv  |  Org.nr.: 212000-1173  |  Telefon: 0413-620 00  |  E-post: kommunen@eslov.se