Startsidan

Eslöv vill förstärka räddningstjänsten

Eslöv vill förstärka Rädddningstjänsten Syd och ha större heltidsstyrka på nätter och helger. Kravet presenterades i kommunfullmäktige.
Räddningstjänsten var ett huvudämnen när kommunfullmäktige i Eslöv höll vårens sista sammanträde.

Räddningstjänsten Syd har funnits i drygt fem år och vid sammanträden presenterade förbundsdirektör Per Widlund en del av verksamheten.

För några år sedan valde räddningstjänsten mellan nerläggningar och mindre styrkor. Valet blev mindre styrkor.

— Med mindre styrkor finns möjlighet till snabba insatser, sa Per Widlund. Men de kan inte göra allt.

Nya tjänster
Räddningstjänsten har nu tagit fram ett förslag till nytt handlingsprogram. I det ingår förslag om att inrätta 14 nya tjänster på dagtid och 6 nya tjänster nattetid.

— Det finns behov av att öka resurserna, sa Per Widlund. En anledning är att folkmängden i vårt område har ökat med 50 000 personer på fem år och väntas fortsätta öka.

Heltidsstyrka
Eslöv vill ha en del av de nya resurserna. I första hand vill kommunen ha en heltidsstyrka på fem personer även nätter och helger, så att rökdykarinsatser kan genomföras direkt.

— Vi har redan tagit initiativet till det, förklarade kommunalrådet Cecilia Lind i fullmäktige. Vi är beredda att betala Eslövs del av kostnaden för räddningstjänsten.

I förslaget till handlingsprogram ingår också att medlemskommunerna på sikt ska betala samma avgift per invånare. Det innebär kraftigt ökade kostnader för Malmö.

Senast ändrad:
2011-06-21

Ansvarig för uppdatering:
Sigvard Olsson

Ansvarig förvaltning:

Postadress: Eslövs kommun, 241 80 Eslöv  |  Org.nr.: 212000-1173  |  Telefon: 0413-620 00  |  E-post: kommunen@eslov.se